família d'èxit

Pau i Marc, els Gasol fan història a l'NBA

Fins ara mai dos germans havien guanyat el títol a la Lliga nord-americana

Jun 13, 2019; Oakland, CA, USA; Toronto Raptors center Marc Gasol (33) celebrates after defeating the Golden State Warriors for the NBA Championship in game six of the 2019 NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit:Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Jun 13, 2019; Oakland, CA, USA; Toronto Raptors center Marc Gasol (33) celebrates after defeating the Golden State Warriors for the NBA Championship in game six of the 2019 NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit:Cary Edmondson-USA TODAY Sports / Cary Edmondson (USA TODAY Sports)

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Marc Gasol ha aconseguit la terra promesa en el llarg viatge que va emprendre fa onze anys per seguir els passos del seu germà Pau al’NBA. En una nit inoblidable, d’emocions intenses i sensacions irrepetibles, el pivot barceloní de 34 anys es va coronar com a campió de la Lliga nord-americana amb la victòria dels Raptors davant un equip que semblava invencible, els Warriors (110-114), aconseguint el definitiu 4-2 en la sèrie, per convertir-se juntament amb Pau en la primera parella de germans que poden presumir d’anell en la llarga història de la competició.

"Aquest títol ho significa tot. És molt especial", reconeixia Marc Gasol, extasiat de felicitat. El pivot de Sant Boi havia viscut molt de prop el que suposa guanyar el títol a la millor lliga del món. Fa gairebé exactament 10 anys que Pau, el més gran de la dinastia, va obtenir el seu primer anell. Va ser el 14 de juny del 2009 quan es va convertir en el primer espanyol en aconseguir el preuat títol de l’NBA amb els Lakers a les finals davant d’Orlando. Un any després guanyaria un segon títol, també amb els Lakers en una final memorable davant dels Boston Celtics.

Marc va poder ser testimoni juntament amb els seus pares, Marisa i Agustí, i del seu germà petit, Adrià, del que va suposar per al seu germà aixecar el títol en aquestes dues finals consecutives. Però aquesta vegada la seva experiència ha sigut en primera persona. "Estic emocionat. Molta gent es mereix això. Malgrat les lesions, Golden State ha mostrat molt cor i el molt que costa ser campió. No han posat cap excusa. I tinc molt respecte per ells.  Soc molt feliç per haver guanyat. Comptem amb un grup molt especial i ens hem ajudat, sobretot en els moments més difícils en els quals podríem haver-nos assenyalat amb el dit i culpar-nos".

8c2e7693-c6bf-47f9-a9ee-691b9a3f043d-hd-web / periodico

Fins a 124 germans han jugat a l’NBA, però cap havia aconseguit creuar aquesta frontera que han aconseguit els Gasol, tot i que en la llista trobem noms de referents com Ed i George Mikan, Gerald i Dominique Wilkins, Horace i Harvey Grant o els actuals Stephen i Seth Curry.

Sortida dels Grizzlies

Amb el triomf dels Raptors, Marc fa realitat el somni que va perseguir a l’estiu amb els Grizzlies des que va aterrar als EUA. Amb la franquícia de Tennessee ho va intentar durant una dècada, fins que el propietari Robert Pera va accedir a la seva sortida el febrerpassat, donant-li la possibilitat d’integrar una franquícia amb potencial per lluitar per l’anell.

"Ser el millor equip en totes les eliminatòries i acabar a dalt és el més difícil tant mentalment com físicament que mai he fet", va admetre Gasol, valorant el premi que suposa per a la seva carrera després d’anys més que complicats a Memfis. "Soc molt feliç d’haver-lo disfrutat i d’haver-lo viscut. No només pels moments bons, sinó també pels dolents. Hi ha moments en què és difícil. Et mires al mirall i estàs enfadat, patint dins del context del que és l’esport. Estic molt content".

El somni del mitjà de la família Gasol també és el del pivot nacionalitzatSerge Ibaka(un dels destacats d’aquestes finals), el del seleccionador espanyolSergio Scariolo, tots dos integrants de la plantilla dels Raptors, i també el deToronto, el primer equip no nord-americà que guanya el campionat de l’NBA. "Aquest èxit em fa sentir com un campió", va assegurar Ibaka, que va passar per l’Hospitalet i Manresa abans de fer el salt a la lliga nord-americana.

De pares a fills

Notícies relacionades

"Guanyar l’anell de l’NBA és una cosa tremendament difícil i alhora, meravellós", expressava Pau Gasol a través del seu compte de Twitter. "Ja tens el teu anell, Marc. Gran treball, gran esforç i històric triomf", seguia amb un discurs carregat d’orgull. "Moltes felicitats a tot l’equip dels Raptors", afegia el més gran dels Gasol, que va seguir la final des de Barcelona, on va aterrar unes hores abans per presentar la Pau Gasol Academy, el campus que organitza cada any a la ciutat amb joves de diferents països.

Aquest sentiment d’orgull es va fer extensiu a tot l’esport espanyol. "Marc i Pau són ja llegenda de l’NBA com els dos únics germans campions de la història i és una cosa emocionant de veritat", va assenyalar el president de la Federació espanyola, Jorge Garbajosa, que en la seva etapa a l’NBA va militar en els Raptors, igual que va fer el base José Manuel Calderón. "Per a ells no és només un èxit puntual, sinó també el reconeixement d’una trajectòria extraordinària, i per a tots nosaltres un motiu d’orgull", concloïa.