Els Toronto Raptors de Marc Gasol guanyen el seu primer títol de l'NBA

Els canadencs s'imposen a casa als Golden State Warriors per sentenciar la sèrie per un parcial de 4-2.

La copa de la millor lliga de bàsquet vola per primera vegada en la història cap a terres canadenques.

8c2e7693-c6bf-47f9-a9ee-691b9a3f043d-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Les regles del bàsquet les va inventar un canadenc i al Canadà es va jugar el primer partit de la lliga de bàsquet dels Estats Units, tres anys abans que es fusionés amb la lliga rival per passar-se a dir NBA. Des de llavors han passat set dècades, una eternitat que ha servit per posar cada país al seu lloc; als nord-americans com a reis de la cistella i als canadencs com a superpotència de l’hoquei. Però aquesta matinada finalment s’ha acabat de tancar el cercle. Per primera vegada en la història, el títol ha volat fins a terres canadenques. Els Toronto Raptors s’han proclamat aquesta matinada campions de l’NBA al guanyar els Golden State Warriors per 110-114 en el sisè partit de la sèrie, tota una proesa per a una franquícia creada fa només un quart de segle, que s’ha imposat contra tot pronòstic al millor equip dels últims temps. 

L’anell dels Warriors també serveix per recompensar l’extraordinària carrera a l’NBA de Marc Gasol després d’una dècada als Grizzlies de Memphis, una ciutat on manté un estatus d’ídol després d’haver deixat una empremta immensa en el terreny personal i professional. El català va arribar a Toronto l’estiu passat, gairebé al mateix temps que Kawhi Leonard, i entre els dos van donar als Warriors l’impuls definitiu que els ha permès passar de ser un equip de ‘play-off’ a guanyar el campionat. Leonard és l’estrella indiscutible. I un altre cop ha sigut triat com el millor jugador de la final (MVP), una distinció que ja va obtenir amb els San Antonio Spurs el 2014. (Només Karim Abdul Jabar LeBron James han sigut MVP amb dues franquícies diferents). Si Leonard és el geni, Gasol és la roca sota els cèrcols que dona equilibri a l’equip. Aporta personalitat i sensatesa, però també foc en els moments en què més se'l necessita. Després de jugar tres vegades l’All Star i ser escollit com el millor jugador defensor de la lliga el 2013, ara toca la cúspide amb l’anell, als seus 34 anys.   

El títol de Toronto és, en qualsevol cas, una gesta col·lectiva. L’equip de Nick Nurse ha sorprès tothom amb la potència física i la fortalesa mental, per la fondària de la seva banqueta i la infinitat de recursos dels seus jugadors. És un equip sense subalterns ni espuma de farcit. Aquest sisè partit n’és una bona mostra. Pascal Siakam, 26 punts; Kyle Lowry, també 26; Leonard, 22; VanVleet, 22; Serge Ibaka, 15. Així ha sigut durant tota la final. Des del principi els Raptors es van negar a acceptar el paper de comparsa. Han dominat la sèrie amb autoritat, malgrat enfrontar-se al campió dels dos últims anys i finalista dels últims cinc.  

És cert que les lesions han trencat l’equip de Stephen Curry Klay Thompson. Particularment, la baixa de Kevin Durant, que només va jugar uns minuts en el cinquè envit abans de tornar-se a lesionar. També ha estat parcialment fora de combat Kevon Looney. I en aquest últim partit, Thompson es va haver de retirar en el tercer quart després de doblegar-se el turmell en una caiguda, com si volgués donar credibilitat a la maledicció que ha perseguit l’equip d’Oakland. Fins aleshores havia sigut el millor dels seus amb 30 punts. Tant André Iguolada com Draymond Green van estar a l’altura, però no va ser suficient. 

La derrota dels Warriors a casa ha fet el doble de mal. Després de 47 anys a Oakland, la franquíciatorna a San Francisco i se’n va sense poder dedicar a la seva afició cap dels tres partits disputats a l’Oracle Arena durant aquesta final. Podria haver sigut diferent si Curry hagués anotat el triple que va llançar a menys d’un minut del final, quan encara era possible capgirar a la trobada, però fins i tot els déus fallen de vegades en els moments crucials. 

Notícies relacionades

Fins a la botzina final, que es va eternitzar amb algunes personals, ningú a la banqueta dels Raptors es va atrevir a aixecar els braços. Però després va venir la celebració, a la pista i també als carrers de Toronto, vestits de festa amb pantalles gegants per celebrar la proesa dels seus. “Volia fer història i això és el que he fet”, va dir Leonard una vegada acabat el partit. Gasol va fer gala de la seva humilitat característica i va recordar els seus companys a Memphis. “Gràcies, nois, per haver-me fet l’home i el jugador que soc. Sempre us estaré agraït”.

L’anell ara es trasllada al Canadà, on s’esperen diversos dies de celebracions fastuoses. Els Raptors han passat de ser ‘Nosaltres, el nord’,l’eslògan de l’equip, a ‘Nosaltres, els campions’. Han fet història i, per mèrits propis, s’han guanyat el títol.