ÍDOL GLOBAL

L'adeu de 'Manudona'

Ginóbili deixa una reeixida carrera amb els Spurs a l'NBA i un llegat únic en la seva retirada als 41 anys

lmendiola44801017 files in this file picture taken on april 22 2018 manu gin180828191119 / RONALD CORTES

lmendiola44801017 files  in this file picture taken on april 22  2018 manu gin180828191119
lmendiola27701048 lws107  san antonio  ee uu    28 10 2014   los jugadores de 180828191127
lmendiola44799919 file photo  argentina s basketball player emanuel ginobili s180828191138

/

3
Es llegeix en minuts

A Manu, el cielo en las manos, una biografia ampliada i reactualitzada de pròxima aparició es pot seguir el rastre d’Emanuel David Ginóbili (Bahía Blanca, 41 anys), el nassut que va anar cobrint etapa rere etapa fins a assolir l’excel·lència a l’NBA amb els San Antonio Spurs. Quatre anells de campió amb l’equip texà (2003, 2005, 2007, 2014), formant un trio de llegenda amb Tony Parker i Tim Duncan,, el que més triomfs suma en la història de la Lliga (575 en temporada regular, 126 en play-offs), un or olímpic amb la seva selecció,l’Argentina,en els Jocs Olímpics d’Atenes-2004 i un bronze a Pequín-2008, així com una Eurolliga amb el Kinder Bolonya(2001) poden donar una impressió aproximada del seu perfil com a campió. Però a través d’aquestes pàgines pot entendre’s, sobretot, l’enorme llegat de compromís i superació que deixarà Ginóbili després d’anunciar que, després de 23 anys com a professional, ho deixa.

va escriure el seu epitafi a través del seu compte de Twitter. “Amb una gran barreja d’emocions, us explico que he decidit retirar-me del bàsquet. Ha sigut un viatge fabulós que ha superat qualsevol tipus de somni”. I a la seva columna al diari ‘La Nación’ es va estendre ahir en les raons que l’han portat a posar un peu a terra. “Quan he tornat a agafar la pilota ja no em passava el mateix de sempre. M’havia deixat oberta la porta pels dubtes, però estic convençut i feliç de la decisió que he pres”.

 Ja des del final de la temporada passada, quan elsWarriors van eliminar elsSpursen la primera ronda dels play-offs (4-1),Ginóbilisemblava decidit a fer el pas. “Continua jugant ¿per què no? Si t’estimes això, segueix, li va xiuxiuejar a cau d’orella Steve Kerr, el tècnic de Golden State després d’aquella eliminatòria, intentant fer-lo canviar d’opinió.

Però durant les vacances d’estiu havia mantingut diverses converses amb el seu entrenador Gregg Popovich (“està més fora que dins”, va admetre Pops) i la seva tornada als entrenaments en aquest inici de la pretemporada, reconeix ara, van acabar de decidir-lo. “Vaig tornar i em vaig posar a fer pesos, vaig agafar la pilota, vaig mirar els més joves entrenar-se i suar la cansalada per estar bé per a la pretemporada i a mi, en canvi, encara em feien mal els últims dos cops de la temporada anterior”. A poc a poc em vaig anar convencent de la decisió a prendre”.

Heroi popular

Pocs esportistes assoliran l’estatus de Ginóbili, heroi popular a l’Argentina, fins al punt de rebre amb tot mereixement, el sobrenom de , elogi immillorable en un país que respira futbol.

Ginóbili va triomfar a l’Argentina abans d’establir-se a Itàlia, va deixar empremta a Europa i va saltar a l’NBA, per aconseguir el reconeixement final de tot el planeta. Mai va cremar etapes. La seva va ser una evolució sense fi, que el feia superar-se una vegada i una altra. Del vailet que tenia germans jugadors i un pare entrenador va passar fins a convertir-se en un fenomen global després de fer l’estirada (la seva obsessió era créixer de petit i no parava de mesurar-se)

Notícies relacionades

Manués un dels competidors i guanyadors més grans de tots els temps», l’enalteix araGregg Popovich, a les ordres de qui va jugar 16 temporades a l’NBA amb el dorsal 20 dels Spurs.

El seu amic i exjugador entre altres del Barça, Pepe Sánchez, actual responsable del Bahía Basket, que entrena Sepo Ginóbili, el germà de Manu, assegura que el més admirable és la seva mentalitat i també haver mostrat a futures generacions la capacitat d’entendre el joc com un fet col·lectiu i que malgrat ser una estrella, sempre l’equip va primer”. “Manu ha sigut un exemple per a tots els que estimem aquest esport meravellós”, sentencia Pau Gasol, amb qui ha conviscut en els Spurs les dues últimes temporades.