PROTAGONISTA DE LA FINAL

Calderón: "Aquest vaixell s'enfonsava a meitat de temporada"

El base extremeny dels Cavaliers admira Lebron James i està a punt de convertir-se en el segon espanyol que juga les finals de l'NBA

OAK14. OAKLAND (EE.UU.), 30/05/18.- Jose Calderón de Cavaliers participa en el día de prensa del equipo en las finales de la NBA hoy, miércoles 30 de mayo de 2018, en Oakland (Estados Unidos) . Los Warriors enfrentarán a los Cavaliers en las finales de NBA. EFE/JOHN G. MABANGLO

OAK14. OAKLAND (EE.UU.), 30/05/18.- Jose Calderón de Cavaliers participa en el día de prensa del equipo en las finales de la NBA hoy, miércoles 30 de mayo de 2018, en Oakland (Estados Unidos) . Los Warriors enfrentarán a los Cavaliers en las finales de NBA. EFE/JOHN G. MABANGLO / JOHN G. MABANGLO (EFE)

4
Es llegeix en minuts
EFE / Antonio Martín Guirado

José Manuel Calderón inicia aquest dijous el camí per convertir-se en el segon jugador espanyol a aconseguir un anell de l’NBA, una tasca titànica per al seu equip, els Cleveland Cavaliers, aferrats a un Lebron James en el millor moment de la seva carrera, contra els totpoderosos Golden State Warriors.

Warriors i Cavaliers es veuen les cares per quart any consecutiu, però aquesta vegada els campions de l’Est han arribat a la fase final de manera improbable, superant constants obstacles en forma de lesions i traspassos. El base espanyol, de 36 anys, n’és conscient i, de fet, va assegurar a Efe que "el vaixell s’enfonsava a meitat de temporada".

Jornada de portes obertes

L’extremeny, envoltat de premsa internacional en la jornada d’atenció als mitjans, es refereix així a la situació que vivia l’equip (amb una marca de 31-22 llavors) abans que el 8 de febrer passat es produís l’arribada de George HillLarry Nance Jr.Jordan Clarkson i Rodney Hood.

Aquelles operacions van portar també a la sortidad’Isaiah Thomas,  Channing FryeJae CrowderDerrick Rose i Iman Shumpert. "El vaixell estava trontollant i s’enfonsava a meitat de temporada", va reconèixer Calderón. "Però l’hem tirat endavant diverses vegades i ara som aquí. Som un equip dur i sabem que continuem competint i lluitant fins al final", va indicar.

50-32

Després d’aquests canvis, el conjunt d’Ohio va acabar la temporada amb un registre de 50-32, però, arribats els playoffs, les dificultats van reaparèixer amb una primera ronda a set partits contra Indiana. Després, els Cavaliers van escombrar Toronto i, en la final de l’Est, van sobreviure en el setè partit als Celtics.

"Ens ha costat molt arribar fins aquí. Ha sigut un camí molt difícil, però hem crescut com a equip i arribem en un molt bon moment", va declarar Calderón, per a qui aconseguir l’anell "seria increïble". "I ser el segon espanyol a aconseguir-ho després de Pau Gasol... doncs com si fos el desè. És una cosa molt important. Seria un somni fet realitat, però ja hem complert un altre somni, que era arribar a les finals. Ara toca anar a poc a poc, passet a passet", va afegir.

Arriben els Warriors

L’últim escull, no obstant això, sembla gairebé insalvable: els Golden State Warriors de Kevin DurantStephen CurryKlay ThompsonDraymond Green i companyia, que venen de superar ‘in extremis’ els Houston Rockets a la final de l’Oest.

"L’important és jugar en equip. Tenim una plantilla prou àmplia per plantar-los cara. Tenen molt bons jugadors, però tenim les nostres cartes i, si sabem portar-les al nostre terreny, podem anar guanyant partits", va declarar el jugador de Villanueva de la Serena. Després de 13 temporades en l’NBA, Calderón viu aquest moment amb gran il·lusió i totalment concentrat fins i tot sense saber si gaudirà de bons minuts sobre la pista (Indiana); si es quedarà a la banqueta (Toronto), o si sortirà uns instants amb tot ja decidit (Boston).

"Les finals donen moltes voltes"

"Dependrà de com juguin ells, si amb grans o petits, però jo estic llest per ajudar a tota hora, com ja he demostrat. Les finals fan molt voltes i jo he d’estar tranquil i preparat. Si no em necessiten, potser és que la cosa va bé", va valorar.

Si els Cavaliers s’alcessin amb el títol, no hi ha dubte que Lebron James entraria amb tota justícia en el debat sobre el millor jugador de la història, malgrat que per a Calderón, l’aler ja és "allà dalt". "Moltes vegades, al parlar del nombre de títols, pot canviar l’opinió de la gent, però el que ell està fent en la seva 15a temporada... Crec que ja és allà dalt", va manifestar, i va recalcar que, segons la seva opinió, James és un jugador més complet que Michael Jordan.

Admiració màxima a Lebron

"Sí, per tot el que fa. És molt difícil cada nit ser el màxim anotador, màxim rebotejador, màxim assistent i defensar, alhora, el millor de l’equip contrari. Són moltes coses. Hi pot haver millors anotadors o millors en altres apartats, però en el seu conjunt... no se li apropen gaires", va indicar. Calderón ha sigut testimoni directe dels miracles i de la irreprotxable ètica de treball del seu company des que va arrencar la pretemporada amb una concentració a Santa Bárbara (Califòrnia).

Notícies relacionades

La seva preparació, la seva mentalitat, l’atenció al seu físic, el seu esforç al gimnàs, el seu lideratge sobre la pista, l’estudi dels rivals... "Té la mateixa actitud cada dia. És al·lucinant. No canvia ni als seus 33 anys, quan juga 48 minuts en el setè partit de la final de l’Est, en el seu partit 100 de la temporada", va indicar el base. Però, ¿què ocorreria si "el rei", nascut a Akron (Ohio), decidís deixar l’equip aquest estiu?

"Passi el que passi, ningú no pot criticar res. Ha portat aquest equip a quatre finals seguides. Tant de bo es quedi. Al final, aquesta és casa seva", va finalitzar.