UNA CONSTRUCCIÓ INTEGRADA A L'AJUNTAMENT HISTÒRIC

Mudança al districte

La seu administrativa de la plaça de Comas creix i concentra tots els seus serveis

El nou espai és ecosostenible i accessible

La façana 8 Els dos edificis administratius, la seu nova i la històrica.

La façana 8 Els dos edificis administratius, la seu nova i la històrica. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

La seu del districte de les Corts s'ha ampliat i s'ha modernitzat amb un nou edifici ubicat al carrer de Dolors Masferrer i Bosch. L'immoble s'ha integrat a l'edifici històric situat a la plaça de Comas mitjançant ­l'o­bertura d'accessos a les parets mitgeres, de manera que les dues construccions estan totalment comunicades. El resultat és la concentració de ­totes les direccions municipals que actuen al districte: «Abans te­níem els diferents equips de treball di­vidits en dos edificis diferents, el de la plaça de Comas i el del carrer de Gandesa. I fa uns anys que es va anar plan­tejant la necessitat d'unir aquests diferents equips, direccions i serveis a la ciutadania», explica Pilar de Luna, cap del departament de Comunicació del ­districte.

Gestions més còmodes

Els avantatges que suposa aquesta concentració de serveis i equips en un mateix espai són interns, però també facilitaran les gestions dels usuaris: «Permet l'optimització de recursos, la millor coordinació i comunicació dels serveis, la ­transversalitat en la feina i la ­sim­plificació de les gestions per part de la ciutadania», explica De Luna.

La superfície total construïda suma 2.105 metres quadrats distribuïts en sis plantes, dues de subterrànies. «El solar, de 376 metres quadrats, va ser adquirit fa uns tres anys. Es van rebre diferents projectes, que presentaven solucions tant arquitectòniques com estètiques, i vam encarregar construir el més interessant després d'estudiar totes les propostes», resumeix Jordi Raboso, arquitecte del districte de les Corts, que defineix la nova edificació com a «funcional i intel·ligent» per les seves modernes instal·lacions de gestió energètica. «L'edifici, amb plaques solars, és ecosostenible i eficient gràcies a solucions com els sensors de presència per encendre o apagar els llums de les oficines, aixetes als banys que s'activen amb sensors i làmines orientables a les finestres», enumera Raboso.

Notícies relacionades

El districte de les Corts sempre ha estat «especialment sensibilitzat» amb l'accessibilitat i la seva nova seu no podia ser menys: «Tots els espais comuns i de serveis són accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda i compleixen amb tots els requisits de la normativa d'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques», explica Raboso. «Hem incorporat senyalitzacions en braille per a les persones amb discapacitat visual i estem preparant uns plànols en relleu perquè aquestes persones tinguin una percepció general de les distribucions de l'edifici», afegeix De Luna.

L'obra, amb un cost total de 5,5 milions d'euros, acull a la primera planta la nova Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), i ha permès deixar lliure l'entrada de l'edifici històric. «En aquest espai lliure, tenim la possibilitat d'organitzar exposicions i altres activitats», recorda De Luna. El nou espai també inclou una moderna sala d'actes que té una capacitat per a 180 persones amb entrada directa des del carrer.