Racons de ciutat

Un parc per crear comunitat al cor de Poblenou

Al parc del Poblenou s'organitzen activitats proposades lliurement per la gent, en una iniciativa -'Càmping'- que va néixer a Buenos Aires

zentauroepp55126488 cotrina gabriel200929110729

zentauroepp55126488 cotrina gabriel200929110729 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Les comunitats de veïns de Barcelona solen reclamar sempre espais verds per contrarestar asfalt i edificacions, i sentir més pròxima la natura, ni que sigui una mica succedani, com un petit estany, una zona enjardinada, petits parcs que esquitxen els barris d’arbredes i vegetació. Però, ¿aprofitem les persones d’aquestes zones verdes de la ciutat o només les creuem sempre en companyia de les nostres presses?

Els xiringuitos municipals ubicats en parcs són un reclam, un incentiu per disfrutar més dels parcs, prendre alguna cosa i permetre’s un relax envoltats d’herba, caminets amb bancs i ombres d’arbre. Un d’aquests xiringuitos, ubicat al parc del Poblenou, va estar anys i anys tancat, un cubicle de color marró com una gran caixa de regal tancada i buida en un entorn verd, sí, però molt poc freqüentat, desangelat, a excepció de qui es trobava allà per llançar cistelles a la pista de bàsquet que hi ha just al costat.

Però l’any 2015, un jove d’uns trenta anys, Gabriel Balan Cabuli, es va fixar en aquest xiringuito tancat i al seu costat, amb el seu equip, va imaginar el que avui ha demostrat ser un potent dinamitzador del lloc. ‘Camping’ és el nom de la iniciativa, un projecte que fa sis anys ell mateix va idear per estimular l’activitat veïnal al barri de Recoleta, a Buenos Aires, la seva ciutat natal. A través del xiringuito i taules, volia emular els seus campaments d’estiu. Promoure l’esperit comunitari de connexió amb la natura a través de la música i la gastronomia el va portar a crear una aplicació perquè qualsevol pugui seleccionar cançons d’una llista compartida de temes que aniran sonant.

Gastronomia, oci i cultura

Després de l’èxit del projecte, el Gabriel desitjava fer el mateix en un altre parc en alguna altra ciutat del món. Un meteoròleg va preparar un rànquing de les climatologies urbanes més òptimes per ubicar-lo i Barcelona va quedar molt ben posicionada. Així que el Gabriel va comprar el seu bitllet d’avió per venir a la recerca d’un parc amb un xiringuito, al Poblenou, avui vestit de línies de colors sobre el qual es llegeix: «Benvinguts a Càmping. Som en un parc públic creat perquè el disfrutem tots. Segueix la nostra programació a les xarxes socials i explica’ns quines activitats t’agradaria que organitzéssim». Tan simple com això. Esmorzars, dinars, berenars i sopars, originals, menús que van canviant, amb productes de km 0, s’alternen amb tastets de cafè i xocolata, ‘workshops’ per aprendre a fer pa i pizza amb massa mare, classes de brodats i sessions ludicoeducatives per a nens i nenes de 18 mesos a 5 anys amb el mètode Montessori.

Notícies relacionades

D’aquella gran caixa de regal marró precintada van començar a brollar al·licients per trobar-se amb gent i compartir activitats. Tenen pilotes per jugar a futbol, voleibol, bàsquet i tennis de taula, i mantes per abrigar-se en els mesos de més fred. Obre tots els dies de la setmana i els dimecres al capvespre es projecta una pel·lícula.

‘Camping’ ha complert el seu primer any amb un balanç molt positiu i una missió complerta. La gent s’ha fet seu el projecte que aspira a configurar encara més la seva xarxa de sinergies. «L’escola Elisava impartirà algunes de les seves classes en el nostre espai com a aula oberta», comenta el Gabriel. Les classes de ioga, els tallers de mecànica de bicicletes o accions socials com les neteges massives a la platja, suggeriments o iniciatives veïnals, tot té cabuda en el concepte ‘Càmping’, un parc per fer comunitat.

Temes:

Poblenou