LA CONTRA

Ressuscitar un mercat fantasma

El mercat de Singuerlín, a Santa Coloma, s'enfronta a una reforma per ressorgir de la desertització comercial

zentauroepp54472325 contra coloma200824171250

zentauroepp54472325 contra coloma200824171250 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Singuerlín, barri perifèric de Santa Coloma de Gramenet als peus de la serralada de Marina, amb 12.835 veïns, l’ambient d’un dijous qualsevol d’estiu és inversament proporcional a les dimensions lingüístiques dels seus entorns comercials.

Si al mercat ambulant, limítrof amb el mercat de portes cap enfora, la gent passeja curiosa entre les parades ambulants al so de «calçotets a un euro», de portes endins del mercat de Singuerlín no passa el mateix, de manera que, entre les parades que estan de vacances i sobretot les que estan tancades, la sensació és la d’un mercat fantasma, com aquests aeroports formidables amb prou feines sense ús.

El mateix consistori ha definit el fenomen com «un problema de desertització comercial»: de 30 parades, n’hi ha 10 permanentment tancades i sense activitat. L’anomalia ve de lluny, particularment des que grans centres comercials com el de Montigalà o La Maquinista, o grans cadenes com Mercadona, es van instal·lar en territori i voltants colomencs.

«Els grans supermercats ens van fer molt mal perquè aquest era un barri de botigues petites». El considera així Siscu Navalón, paradista del mercat i expresident de la Junta de Concessionaris, que qualifica el mercat de «sobredimensionat» des dels seus inicis, el novembre de 1984, quan es va inaugurar. «Va anar bé per a unes eleccions i ja s’havia de fer», postil·la.

A causa d’aquesta decadència comercial, el Ple municipal colomenc ha aprovat aquest mes de juliol passat una reforma per garantir la continuïtat del mercat, les obres del qual estan previstes per després de Nadal. La idea és reduir el nombre de parades i que la cooperativa Consum s’apropiï de les que quedin tancades per vendre-hi producte fresc, sufragant les despeses de les obres.

«Era l’única sortida perquè es vegi vida»

La remodelació del mercat compta amb el beneplàcit dels paradistes, explica l’actual president de la Junta de Concessionaris, Diego Navarro. Tampoc tenien altres opcions: les parades han anat tancant perquè els negocis no donaven per a més o perquè, al jubilar-se els paradistes, ningú els agafava el relleu, i l’esforç econòmic de Consum per dinamitzar el mercat el veuen amb bons ulls.

Notícies relacionades

«Reduir parades i que entrés Consum era l’única sortida que ens quedava; la intenció és que al mercat es comenci a veure vida, que es vegi obert, no com ara que fa molta pena», afirma Navalón. El paradista posa fins i tot en valor el ressorgir del mercat en termes de la seva jubilació: «Si aconseguim remuntar-lo, potser quan em jubili tingui alguna oportunitat de traspassar la parada».

‘Congelats Maribel’, tancada. ‘La Bona Fruita i Verdura Maria’, tancades. ‘Fruites i Verdures congelades’, tancada. ’Fruites i verdures Patri’, tancada i ara s’utilitza com a lloc d’intercanvi de llibres. I així fins a 10 parades. Tot i que es podria tractar d’un recompte de negocis de carrer de vacances a càrrec de dos xavalets avorrits una tarda d’estiu, es tracta en realitat del retrat d’un mercat perifèric ferit de bala, que no de mort, amb ganes de ressuscitar per donar vida a la trinxera del barri.

Mercat de Singuerlín

Web. https://www.facebook.com/mercatsinguerlin/