360º

L'agitada vida del rei tailandès

El 2019 la premsa rosa hauria anat plena de l'agitada vida de palau si el delicte de lesa majestat no blindés la imatge de Vajiralongkorn

zentauroepp47984293 contra200106165524

zentauroepp47984293 contra200106165524 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Naruhito encara ha d’estar agraït a Vajiralongkorn per aquell auxili gremial. Al maig el món es preguntava si la llei sàlica japonesa o l’escassetat de dones en la seva cerimònia d’entronització s’ajustava a la nova sensibilitat global quan el monarca tailandès va celebrar el seu casament. La reina Suthida va serpejar amb el seu vestit de seda sobre els marmoris terres de palau fins a arribar a les botes del semidiví rei per rebre al front l’aigua sagrada. No es podia atemptar més i millor contra el Metoo, la correcció política o l’apoderament femení. I ningú va preguntar més per Naruhito.

El rei tailandès és el més ric del món, això segur, i el més excèntric, probablement. El 2019 la premsa rosa hagués anat plena de l’agitada vida de palau si el delicte de lesa majestat no blindés la seva imatge. El casament va certificar el ràpid ascens de l’hostessa Suthida des que el rei la va conèixer en un vol de Thai Airways fa cinc anys. Va ser nomenada general de l’Exèrcit i subcomandant del servei de seguretat del monarca abans de casar-se. La premsa oficial la descriu com una militar d’elit i especialitzada en rescat d’ostatges, tir de precisió i paracaigudisme. Que el tedi matrimonial arribi als tres mesos sembla una mica precipitat, però el cert és que al juliol, pel seu 67è aniversari, el rei es va regalar a si mateix una amant, concubina o companya oficial. La poligàmia havia sigut habitual en la monarquia tailandesa per segellar les aliances amb famílies poderoses, però no s’havia utilitzat en més d’un segle. L’escollida va ser Sineenat Wongvajirapakdi, de 34 anys. Se sap que es va llicenciar com a infermera en una universitat militar, que va entrar a l’elitista cos de guardaespatlles reial i que havia participat en la pompa reial l’últim any. La premsa va fer la resta: pilot de caces, paracaigudista, avesada en tècniques de guerrilla i amb la punteria d’un franctirador soviètic. Aquesta seixantena de fotos penjades a les webs oficials va ser un tiberi pantagruèlic per a un país acostumat a les engrunes informatives sobre la seva reialesa. Sineenat també va enllustrar el terra de palau fins a arribar a les botes del monarca mentre la reina disfrutava des del seu tron d’un ritu conegut.

Les friccions en la convivència als tres mesos semblen una mica precipitades però, a l’octubre, la Gaseta Reial va declarar liquidat el trio. Probablement mai va ser una bona idea ajuntar sota un mateix sostre dues dones amb teòrica capacitat per envair l’Afganistan per separat perquè es barallessin per l’atenció d’un home. Va perdre Sineenat. El rei li va retirar el títol de concubina reial, els honors i condecoracions militars, el seu estatus a la guàrdia reial... Sineenat va pecar d’ambiciosa, irrespectuosa i desagraïda, van aclarir fonts oficials de palau. «Amb les seves accions va demostrar la seva ignorància sobre les tradicions reials i que només li interessava el seu benefici personal». «Va causar divisió entre els cortesans i confusió al poble». «Va intentar elevar el seu estatus fins a arribar al de reina». No es van concretar les accions, però s’intueixen les intrigues i travetes.

Notícies relacionades

Es desconeix què ha passat amb Sineenat, i l’hemeroteca no tranquil·litza. La segona dona del rei va haver de fugir als EUA i repudiar els seus quatre fills després del divorci. La tercera va ser desterrada de la cort i els seus pares van acabar a la presó per criticar el seu exgendre.

Del príncep Vajiralongkorn se sabia que era un bala perduda, un tenaç col·leccionista de divorcis i fills extramatrimonials, però es confiava que el tron li insuflaria cert decòrum institucional. Avui, els tailandesos recorden aquell vell vídeo en què celebrava l’aniversari de la seva tercera dona: ella amb un succint tanga entre cambrers de guants blancs es cargola per oferir-li pastís al seu gosset Foo Foo, nomenat mariscal de l’Exèrcit pel rei i assidu a les recepcions oficials.

L’oposat del seu progenitor

Ningú ha oblidat a Tailàndia Bhumibol tres anys després que la seva mort colpegés el país. El pare del rei actual va ser qui va impedir que rebentessin les costures d’una societat fracturada sense remei. Mentre Bhumibol vestia mundanes samarretes, el seu fill apareixia en tirants i tatuat. Quan el primer recorria les províncies agrícoles, el segon malgastava en festes. I si el pare venerava la seva dona, Sirikit, el seu hereu encadenava embolics sentimentals. Només el respecte envers Bhumibol explica que ningú discutís que elegís Vajiralongkon davant la seva filla Sirindhorn, assídua a la filantropia i sense excessos coneguts.