Jocs Paralímpics

Eva Moral aconsegueix el bronze en la classe PTWC del triatló i Jairo Ruiz acaba vuitè en PTS5

La medalla se suma a les tres obtingudes per Espanya dissabte

Eva Moral aconsegueix el bronze en la classe PTWC del triatló i Jairo Ruiz acaba vuitè en PTS5
3
Es llegeix en minuts

La triatleta madrilenya Eva Moral va allargar la ‘festa’ del triatló espanyol als Jocs Paralímpics de Tòquio, al conquistar la medalla de bronze en la categoria PTWC per a persones en cadira de rodes i va donar a la delegació espanyola la seva quinzena medalla a la cita, mentre que el d’Almeria Jairo Ruiz, bronze el 2016, va ser vuitè en la categoria PTS5 per a persones amb discapacitat física.

L’espanyola, debutant en uns Jocs, va mantenir la bona ratxa de la ‘Paratriarmada’, guanyadora dissabte de tres medalles, i que marxa del Parc Marino d’Odaiba amb quatre medalles de sis proves possibles, cosa que confirma el potencial de l’equip, compost per set esportistes, i les expectatives que hi havia sobre aquest.

Moral, de 39 anys, partia amb opcions de poder lluitar pels metalls i va saber superar tots els obstacles que es va trobar en tots els segments, a excepció de l’últim, la carrera en cadira, on va llaurar el seu valuós tercer lloc.

La madrilenya no va ser capaç de trobar inicialment la boia en la prova de natació, però malgrat això va afrontar el tram de bicicleta de mà a la tercera plaça, amb la primera i la segona classificades ja destacades.

Després, en aquest segment, a l’espanyola li va sortir la cadena i va perdre un temps preciós, tot i que també va mostrar fortalesa mental per no posar-se nerviosa i mantenir les seves opcions d’accedir al podi per a la carrera. Allà, va trobar el seu ritme per, primer, recuperar la tercera plaça i, posteriorment, anar obrint una bretxa prou important per entrar emocionada i ‘relaxada’ a la meta rere la nord-americana Kendall Gretsch i l’australiana Lauren Parker, que van dirimir l’or en un apassionant esprint final.

En canvi, no hi va haver tanta sort en la prova de PTS5 per a triatletes amb discapacitat física on l’espanyol Jairo Ruiz, medalla de bronze fa cinc anys a la brasilera platja de Copacabana en l’estrena d’aquest esport en el programa, no va poder ser en la baralla per les medalles.

El d’Almeria va reconèixer que es va veure sorprès per com es va sortir de ràpid en el segment de 750 metres de natació, d’on va sortir setè, i a partir d’allà no va poder reenganxar-se en cap moment a les posicions davanteres. L’or va ser per al favorit, l’alemany Martin Schulz, que va defensar la seva condició de campió paralímpic.

«NO HI HA EXCUSES, SIMPLEMENT HA SIGUT UN MAL DIA»

«La sensació és lògicament dolenta, agredolça. M’he preparat per lluitar per tot, també per ser vuitè, però no estic gens satisfet. Crec que pel meu nivell i per tot el que he entrenat i m’estava trobant, podria lluitar per més, així que des de la setmana que ve vull preparar ja la classificació per a París i pujar de nou al podi d’uns Jocs, que és el més gran al qual es pot aspirar», va assenyalar davant els mitjans.

Notícies relacionades

L’espanyol va indicar que no va estar «a l’altura» i que des de la natació ja va estar «fora de la carrera». «No hi ha excuses, els altres han sigut millors, cal entrenar més. Un diploma és un gran assoliment per a mi i el triatló espanyol, i estic contentíssim pels meus companys», va admetre Ruiz.

«Rotllana sense rellotge i no tinc referències de res, quan torni a Madrid ho analitzarem tot amb el meu equip, però estic segur que en gran part de la prova he anat al ritme que he entrenat, però el que passa és que els altres han anat tremendament ràpid. No m’esperava aquest inici en natació i m’ha agafat desprevingut, mentre que quant al temps, hi ha hagut molta humitat, però hem tingut sort relativament perquè no ha fet sol i crec que he fet una preparació bona a Almeria. No hi ha excuses, simplement he tingut un mal dia», va sentenciar.