Jocs Olímpics

90-75 L’equip femení dels Estats Units, reines de l’or

La plata del Japó, tota una sorpresa per a una selecció capaç de derrotar França per partida doble

90-75 L’equip femení dels Estats Units, reines de l’or
3
Es llegeix en minuts

Reines de l’or olímpic, imbatibles des d’Atlanta 1996, les jugadores de la selecció dels Estats Units es van proclamar campiones olímpiques per setena vegada consecutiva al vèncer el Japó 90-75, la sorpresa del torneig que va aconseguir una plata històrica per al bàsquet nipó.

Les nord-americanes van encadenar el seu setè or i van igualar la ratxa de l’equip masculí, que va ser or entre 1936 i 1968 de manera ininterrompuda, amb un joc interior imbatible per a tots els rivals i que a la final va tornar a ser-ho, amb 30 punts i 5 rebots de Brittney Griner, 19 i 7 d’A’ja Wilson i un doble doble de Breanna Stewart (14 punts i 14 rebots).

La potència dels Estats Units i la WNBA continua convertint en sideral la distància entre el ‘Team USA’ i la resta. Amb la d’aquest diumenge ja són 55 victòries consecutives les que contemplen un equip americà que ha de retrocedir gairebé 30 anys per recordar la seva última derrota, a les semifinals de Barcelona 1992.

Un or cantat i una plata de sorpresa majúscula, perquè el Japó es va plantar a la final derrotant dues vegades França, una en la fase de grups i una altra en les semifinals, deixant pel camí d’una altra potent selecció, la belga. Orgulloses fins al final, van atacar tot i que el duel estava ja sentenciat, liderades per la pivot Maki Takada (17 punts) i les bases Nako Motohashi (16 punts, 5 rebots i 4 assistències) i Rui Machida (8 punts i 6 assistències).

Els Estats Units van complir els pronòstics després d’un inici en el qual no va deixar lloc a dubtes: Wilson i Griner van començar una mica fluixes, Machida va fallar una cistella sola sota el cèrcol i la defensa de Griner sobre la talentosa base japonesa (40 centímetres de diferència entre totes dues) tapava qualsevol llançament (14-5, min. 5).

Quan va voler entrar el primer triple nipó (de Takada als 6 minuts després de quatre fallades anteriors i aixecant els aplaudiments de l’armada de voluntaris que omplien un dels fons), les americanes ja havien fet camí (18-8). L’encert va omplir de coratge les asiàtiques, que van encadenar dues bones defenses i uns quants triples. Jewell Loyd va tancar la ferida per a un 23-14 final de quart.

Motohashi va agafar les regnes de la situació i amb triples i passades les nipones van agafar ritme (34-27, m.15). No només van començar a soscavar la defensa americana amb la seva mobilitat, sinó que fins i tot van aconseguir rescatar alguns rebots (l’estadística mostrava un sorprenent 18-18 en captures al descans). El 50-39 a l’intermedi deixava el duel viu.

Els Estats Units han fonamentat el seu pas per Tòquio 2020 trencant molts partits en el tercer quart, i aquest mateix full de ruta és el que va aplicar a la final.

Amb Wilson i Griner que aplicaven la llei de la seva altura i potència i Sue Bird, en el seu últim partit als Jocs Olímpics amb el seu cinquè or gairebé a la butxaca, que encertava des dels 6,75 metres, les americanes van accelerar fins superar els 20 punts (70-49, m.27) mentre al Japó no li funcionava el doble base Machida-Motohashi. El 75-56 que va tancar el tercer gairebé posava la medalla al coll als Estats Units.

Les americanes només van haver de mantenir les diferències per tancar el duel mentre que el Japó va mantenir el seu orgull fins al final i fins i tot va acabar imposant-se en el parcial de l’últim quart (15-19) per, entre aplaudiments d’un públic de voluntaris, tancar amb honra un 90-75 final. Les americanes són d’or, però la plata japonesa té matisos de gesta.

- Fitxa tècnica:

90 – Estats Units (23+27+25 +15): Bird (6), Taurasi (7), Stewart (14) Wilson (19), Griner (30) -quinteto inicial-, Loyd (3), Diggins, Atkins (2), Gray (6), Collier, Fowles (2) i Charles.

75 – Japó (14+25+17+19): Machida (8), Hayashi (4), Miyazawa (3), Akaho (3), Takada (17) -quinteto inicial-, Nagaoka (2), Miyoshi (5), Motohashi (16), Todo (2), Mawuli (8), Miyazaki (3) i Okoye (4).

Notícies relacionades

Àrbitres: Manuel Mazzoni (ITA), Andreia Silva (BRA) i Maripier Malo (CAN). Sense eliminades.

Incidències: final del torneig femení de bàsquet dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, disputat al Saitama Super Arena, sense públic per les mesures sanitàries contra la pandèmia de coronavirus.