Handbol olímpic

Tòquio 2021, l’últim ball per a una generació d’or

  • Espanya debuta avui amb el seu, capità Raúl Entrerríos, amb la intenció de lluitar per una medalla d’or que sempre s’ha resistit.

  • Alemanya (aquest dissabte, a partir de les 9,25 hores) serà el primer rival dels ‘Hispanos’.

Tòquio 2021, l’últim ball per a una generació d’or

TWITTER / RAÚL ENTRERRÍOS

3
Es llegeix en minuts

«Sé que és la meva última competició com a professional, tot i que intento no pensar en això». Raúl Entrerríos no vol donar voltes a la seva retirada. Tot i que Tòquio es presenta com l’últim gran ball, per a ell i per a una de les millors generacions de la història de l’handbol espanyol.

«Quan veus el nombre d’internacionals i l’edat dels jugadors d’aquest grup t’adones que per a molts de nosaltres aquests seran els últims Jocs», discorre Antonio García, una de les novetats de la selecció espanyola, per a EL PERIÓDICO. El jugador de la Llagosta torna a l’equip espanyol després d’una campanya espectacular al capdavant del BM Granollers. I tot i que la trucada del seleccionador li va arribar per sorpresa, té clar el que té al davant. «Després de perdre’s Rio per l’eliminació en el preolímpic i Londres per una lesió, això és un somni fet realitat». L’handbol li ha retornat a Antonio el que li devia. 

Maledicció olímpica

També a tot un grup que amb la pandèmia ha vist com s’allargava la seva maledicció olímpica. Ho han guanyat tot, són temuts, però els queda una cosa: assaborir la glòria olímpica. Per això Raúl Entrerríos, el capità, va decidir allargar un any més la seva carrera després de la suspensió de Tòquio 2020. Per això potser s’explica la tornada d’Antonio García i Julen Aginagalde a un grup del qual sorprenentment ha caigut Joan Cañellas. El català va abandonar la concentració prèvia als Jocs per una lesió i, tot i estar recuperat i entrenant-se amb el seu equip, no ha tornat a rebre la trucada de Jordi Ribera

Amb ell o sense, Espanya arriba a Tòquio com el rival a batre. «Fa més d’una dècada que som favorits, i això ens ha d’il·lusionar i fer jugar amb tranquil·litat. Sabem que mostrant el nostre millor nivell podrem tornar a casa amb un metall al coll», assevera Antonio García recordant que no tenen pressió, més aviat «responsabilitat i il·lusió». Responsabilitat per mantenir el llistó que gairebé mai han abaixat i la il·lusió per tancar el cicle amb un triomf històric. «Amb el bagatge del grup i el gran nombre de medalles dels últims anys, Tòquio pot semblar un ‘The last dance’. Aquests Jocs són una ocasió molt bonica per posar fi a la carrera esportiva de molts de nosaltres i lluitarem amb tot per aconseguir una cosa històrica».

Mai en una final

Una cosa com l’or. Una cosa que a la vigent campiona europea i bronze Mundial se li resisteix. Perquè Espanya mai ha passat de la tercera plaça olímpica, i sap que partint en un grup complicat com l’actual, la dificultat es reduirà a partir dels quarts, on s’haurà tret de sobre més d’una favorita.

Això sí, el camí no sembla fàcil. Els ‘Hispanos’, que debuten dissabte davant la selecció germànica (9.25 hora catalana), s’enfrontaran amb Alemanya, Noruega, França, el Brasil i l’Argentina en una primera fase en què els quatre primers es classifiquen per als quarts de final. 

Notícies relacionades

El debut, a priori, no se li hauria de complicar a la selecció, ja que Alemanya, malgrat recuperar Uwe Gensheimer, arriba en el seu pitjor moment. Els rivals a batre semblen Noruega i França. Els nòrdics han aconseguit dues plates mundials i un bronze europeu en els últims anys i arriben a Tòquio a la recerca de la seva primera medalla olímpica, mentre que els francesos volen la cinquena. Amb Karabatic recuperat, no hi ha qui descarti ‘les Experts’ per ocupar el tron. El Brasil dels blaugrana Haniel Langaro i Thiagus Petrus i l’Argentina de Simonet arriben per demostrar que són una alternativa real a les potències europees.

El grup és complicat, però més ho ha sigut el camí cap a Tòquio. I amb tots els obstacles tombats, els ‘Hispanos’ estan disposats a fer un últim ball banyat en or.