Enfrontament militar

Cambodja demana a Tailàndia un alto el foc immediat

El conflicte ha provocat més d’una trentena de morts entre tots dos bàndols i desenes de milers de desplaçats

La xifra de víctimes és la més alta en 13 anys, en una disputa entre veïns amb vells plets territorials

Cambodja demana a Tailàndia un alto el foc immediat
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Cambodja i Tailàndia continuen els enfrontaments a la frontera mentre la diplomàcia intenta aturar un conflicte que ja supera la trentena de morts i 140.000 desplaçats. Phnom Penh va demanar ahir un alto el foc immediat i encara s’espera la resposta oficial de Bangkok.

A l’alba havien reprès tots dos exèrcits les hostilitats a la província costanera tailandesa de Trat i la província veïna cambodjana de Pursat. Els governs, seguint una tendència ja solidificada, van culpar l’altre de disparar primer en aquest punt fronterer, que fins ahir havia quedat lluny de les bales.

El Ministeri de Defensa cambodjà va acusar Tailàndia de llançar cinc projectils d’artilleria pesant en un "atac deliberat, no provocat i il·legal", i va denunciar la mobilització de tropes que, segons el seu parer, revela la intenció d’"expandir l’agressió i continuar violant la sobirania cambodjana". Tailàndia va contestar que les tropes enemigues havien iniciat la incursió abans al seu territori i que aquesta va ser repel·lida amb èxit a les 5.40 de la matinada, hora local.

El conflicte ja ha causat la mort de 13 civils i set soldats en el bàndol tailandès i de cinc soldats i vuit civils en el cambodjà. Tailàndia ha habilitat temples, escoles i altres instal·lacions públiques per allotjar-hi els 140.000 desplaçats de quatre províncies frontereres, segons el seu Ministeri de Salut, i Cambodja ha informat de 23.000 evacuats. Les xifres converteixen aquests enfrontaments en els pitjors dels últims 13 anys entre dos veïns amb plets territorials oberts.

L’ONU intenta mediar

Cambodja va demanar divendres, per mitjà del seu ambaixador a l’ONU, un alto el foc "immediat i incondicional" després de la reunió d’emergència en l’organisme internacional. El seu homòleg tailandès va exigir que Cambodja "cessi les hostilitats i agressions immediatament i reprengui el diàleg amb bona fe". El seu Ministeri d’Exteriors va expressar la voluntat de solucionar el conflicte per les vies diplomàtiques, de manera bilateral o amb la mediació de Malàisia. "Però encara no hem rebut cap resposta", va dir. El primer ministre tailandès en funcions, Phumtham Wechayachai, havia advertit en la vigília que els xocs "podrien desembocar en una guerra".

Diversos incidents recents expliquen els enfrontaments actuals. Un soldat cambodjà va morir en un intercanvi de trets fa uns mesos a la frontera i diversos tailandesos han resultat ferits per bombes enterrades les últimes setmanes. Les negociacions, si arriben, hauran de salvar la gran bretxa actual, amb versions enfrontades sobre qui ha provocat els problemes i acusacions de crims de guerra. La reunió a l’ONU les va tornar a remarcar.

Mines i míssils

Tailàndia va denunciar que Cambodja rega de mines el seu territori i va atacar aquesta setmana sense cap provocació. També va negar que hagués disparat contra civils i va responsabilitzar el seu enemic d’usar "escuts humans" al col·locar la seva maquinària bèl·lica a prop d’àrees residencials.

Notícies relacionades

Cambodja, al seu torn, afirma que dos míssils tailandesos van atacar una escola a Oddar Meanchey, fet que ha obligat al tancament de tots els centres de la zona, i va considerar ridículs els càrrecs d’haver iniciat el conflicte. Per què un petit país sense forces aèries n’atacaria un altre de molt més gran amb un exèrcit que li triplica en efectius, es va demanar Chhea Keo, funcionari cambodjà a l’ONU. "Nosaltres no fem això", va afirmar.

L’última escalada bèl·lica de dos veïns del sud-est asiàtic revela, una vegada més, la inutilitat de l’Asean, l’organització que els agrupa, per resoldre problemes seriosos. A Anwar Ibrahim, primer ministre malaisi i ara en la presidència de l’Asean, no se li poden negar els esforços. Des que van xiular les primeres bales s’ha comunicat amb dos governs que no semblen gaire predisposats a escoltar-lo. Divendres va assegurar que Tailàndia i Cambodja s’havien compromès a un alto el foc i a la retirada de tropes de la frontera. I ahir, abans que sortís el sol, ja intercanviaven trets.

Temes:

Cambodja Bangkok