Nova etapa a Polònia

Tusk cedeix davant els seus socis i remodela el Govern

El primer ministre polonès adverteix de les amenaces procedents de Rússia i Bielorússia

Tusk cedeix davant els seus socis i remodela el Govern
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El primer ministre polonès, el liberal Donald Tusk, va consumar la remodelació del seu Govern exigida pels seus socis per tal de convèncer-los per mantenir-los en una coalició malmesa després de la victòria de l’ultranacionalisme en les passades eleccions presidencials. Les amenaces de l’exterior i la necessitat de reforçar la seguretat del país van ser els seus arguments principals.

"Som responsables de la seguretat de les nostres fronteres i del nostre territori. Hem de garantir la nostra seguretat militar, interna i energètica", va afirmar Tusk al presentar el seu equip. Va al·ludir a continuació a "sabotatges" –és a dir, Rússia–, a la guerra híbrida i la infiltració d’immigració irregular des de Bielorússia, i també a la necessitat de mostrar "cohesió" a aquestes amenaces. Amb això es va dirigir tant als seus aliats com al seu gran rival, l’ultranacionalista partit Llei i Justícia (PiS). Si alguna cosa comparteixen els dos blocs és la màxima alerta cap a Moscou, la necessitat de rearmar Polònia i la línia dura davant la immigració.

Notícies relacionades

Victòria ultranacionalista

La remodelació del Govern ve arran de la victòria en les eleccions presidencials al juny de l’ultranacionalista Karol Nawrocki. Tusk va arribar al poder el 2023 gràcies a una coalició d’ampli espectre unida pel propòsit d’impulsar la regeneració democràtica de Polònia. Confiava en un relleu en la presidència a favor del seu correligionari, Rafal Trzaskowski, per posar fi al bloqueig exercit pel president sortint, Andrzej Duda, originari, com Nawrocki, de Llei i Justícia. A la derrota del seu candidat han seguit intents de desercions en el si d’una aliança de govern que és molt heterogènia.