Reunió a Berlín

Merz i Macron busquen un acord sobre el futur caça europeu

La construcció de l’avió de sisena generació, un projecte que comparteixen França, Alemanya i Espanya, està en l’aire per les exigències franceses

La futura aeronau ha de ser la resposta d’Europa als seus equivalents de la Xina i els Estats Units

Merz i Macron busquen un acord sobre el futur caça europeu
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El canceller alemany, Friedrich Merz, i el president francès, Emmanuel Macron, es van instar a buscar un acord entorn del nou caça europeu de sisena generació, un projecte compartit entre França, Alemanya i Espanya, a la corda fluixa per les pretensions gal·les d’assumir fins a un 80% de la seva fabricació. "És un projecte comú en el qual fa llarg temps que treballem", va afirmar Merz, en el seu missatge de salutació al líder francès, en al·lusió al Futur Sistema Aeri de Combat (FCAS, per les seves sigles en anglès). "És un programa molt important tots dos", li va respondre Macron, fermament compromès com el seu amfitrió alemany amb el rearmament europeu.

Del FCAS en depèn la construcció del caça que ha de ser la resposta europea als seus equivalents dels Estats Units o els que està desenvolupant la Xina. Està plantejat com el successor dels Eurofighter i els Rafale francesos, però les aspiracions del fabricant francès Dassault per assumir una participació més gran de l’inicialment prevista han posat en entredit la seva construcció. Berlín no està disposat a acceptar canvis en les condicions prèviament contemplades, va recordar hores abans de la trobada entre els dos líders el portaveu de Merz, Stefan Kornelius. Així, va reiterar unes declaracions recents del mateix canceller, que, preguntat per la qüestió, va mostrar el seu rebuig davant un possible "canvi de termes" per part francesa. És l’enèsim desacord que planeja sobre un projecte que, segons Kornelius, de facto està "paralitzat".

La qüestió ocupa des de fa unes setmanes mitjans francesos i alemanys. Va acaparar expectatives en una cita dita de rutina entre Macron i Merz, probablement els dos líders europeus amb una seqüència més fluida de trobades, siguin consultes intergovernamentals, reunions de treball o aparts bilaterals en fòrums internacionals. La reunió d’ahir era preparatòria per a la cimera bilateral de finals d’agost a Toló, França. Havia sigut etiquetada com d’"informal", per la qual cosa no era imprescindible acompanyar-la d’una roda de premsa. N’hi va haver prou amb una declaració abans d’iniciar la reunió, sense torn de preguntes. Aquesta opció es va contemplar en mitjans alemanys com una estratègia per evitar preguntes incòmodes en un moment en què l’eix, malgrat els múltiples intents de reactivar-lo, acumula més discrepàncies que no pas coincidències.

La trobada, qualificada d’"informal", tenia lloc a la bonica Vila Borsig, als afores de Berlín, i consistia en un sopar definit com de feina. La vila és la residència oficial reservada per Exteriors per a les visites d’alt rang.

Separats pel Mercosur

Notícies relacionades

Una de les discrepàncies ja clàssiques per a l’eix és la que mantenen París i Berlín sobre l’acord de lliure comerç entre la UE i Mercosur. Merz, com el seu antecessor, el socialdemòcrata Olaf Scholz, aspira a tancar-lo al més aviat possible, cosa que Macron fa temps que obstaculitza perquè, a parer seu, contraria els interessos del camp francès. Per a Alemanya, aquest ja era un assumpte de summe interès, a la qual cosa s’ha afegit ara la necessitat imperiosa d’obrir, consolidar o facilitar l’operativitat comercial amb altres mercats, davant l’amenaça que Donald Trump materialitzi els seus aranzels.

Merz insisteix en la via del diàleg o, mentre sigui possible, no radicalitzar una guerra comercial amb el seu soci nord-americà. Macron és partidari d’una resposta contundent europea, en cas que el president dels EUA se’n vagi per la tangent i es desmarqui de les vies equilibrades que busca Brussel·les.