El nou tauler mundial
Rearmament en l’era Trump
Resulta evident que l’aposta armamentística es farà a costa d’altres capítols de la despesa pública o d’un augment del deute
L’aspiració de l’autonomia estratègica de defensa no implica gastar més, sinó gastar més bé

Com si no haguéssim extret cap lliçó positiva d’episodis anteriors, tornem a estar immersos en una dinàmica armamentística d’abast mundial que sembla imparable. En aquest cas, el rearmament s’explica tant per l’extrem afebliment de l’entramat institucional i normatiu que es va crear a partir de la Segona Guerra Mundial com per l’afany imperialista dels grans (sigui la Xina, Rússia o els Estats Units) i les ànsies de poder d’algunes potències mitjanes respecte dels veïns. En definitiva, la incapacitat de l’ONU per complir la seva tasca i el menyspreu generalitzat pel dret internacional deriven en el campi qui pugui.
Una dinàmica en què, per descomptat, les indústries de defensa destaquen immediatament com a guanyadores principals i aprofiten els increments significatius en els pressupostos que s’aproven a tot arreu. Mereixen un esment especial les que conformen el complex militar i industrial nord-americà, en la mesura que, si fins ara ja absorbeixen prop del 43% de tot el comerç mundial de material de defensa, l’afany de Donald Trump de forçar els seus aliats de l’OTAN a arribar al 5% del PIB dedicat a aquest capítol, de segur els comportarà més beneficis.
Una idea equivocada
Molts més seran, en tot cas, els perjudicats per aquesta deriva que, equivocadament, continua basada en la idea que tenir més armes vol dir més seguretat, sense voler entendre que moltes de les amenaces que ens afecten –des de la crisi climàtica fins a la disrupció tecnològica o el terrorisme internacional– no poden ser neutralitzades eficaçment per via militar. Atès que els recursos disponibles sempre són insuficients per cobrir totes les necessitats, resulta evident que l’aposta armamentística es portarà a term a costa d’altres capítols de la despesa o d’un augment del deute.
França –amb la seva decisió d’aplicar una seriosa retallada pressupostària que afeblirà l’Estat del benestar, mentre augmenta la despesa en defensa– només és un exemple més del que d’altres s’apresten a fer.
Aquesta mena de decisions posen en perill l’estabilitat nacional i la pau interna, pel fet de deixar d’atendre necessitats socials que serveixen per cohesionar la població entorn d’un projecte comú.
Fantasies radicals
Provoquen, per tant, més inseguretat interna i alimenten fantasies radicals que serveixen de caldo de cultiu perfecte per a propostes populistes i ultranacionalistes, de les quals algú pot treure profit a costa de la convivència nacional.
Vist des de la plataforma privilegiada de la Unió Europea, seria necessari fer front a aquest procés, entenent que l’aspiració a l’autonomia estratègica –disposar dels nostres propis mitjans per defensar els nostres propis interessos, sense dependre de Washington– no implica gastar més en defensa, sinó gastar més bé.
I això vol dir superar uns esquemes nacionalistes caducs que ens porten a la irrellevància, i planificar la nostra seguretat en comú, atenent tant el pilar de la defensa militar com el de la seguretat humana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- ASSUMPTES PROPIS Vicenç Fisas, analista de conflictes i processos de pau: "La por de Rússia és fabricada"
- FICAR LA POTA La Kiss Cam i el judici final
- Una Alemanya heroica resisteix i jugarà contra Espanya
- MotoGP Márquez torna a guanyar ambel mateix truc de Tailàndia
- ESCALADA Alberto Ginés frega el cel amb una plata a la Copa Mundial