El conflicte del Pròxim Orient

El president de Síria promet protegir la minoria drusa i carrega contra Israel

El Govern d’Al-Sharaa acorda un alto el foc amb algunes milícies per posar fi a quatre dies de violència amb gairebé 300 morts

Els EUA demanen contenció a Netanyahu en els atacs contra Damasc

El president de Síria promet protegir la minoria drusa i carrega contra Israel
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president interí sirià, Ahmed al-Sharaa, va assegurar en un discurs de dijous a la matinada que protegir a la minoria drusa serà una "prioritat" del seu Govern". Aquesta declaració va arribar al cap d’unes hores de la firma d’un alto el foc entre Damasc i les milícies druses, després de quatre dies de combats, violència sectària i prop de 300 morts a la ciutat de Suwayda, la capital de la minoria drusa a Síria.

Dels morts, segons l’Observatori Siri per als Drets Humans (OSDH), prop de dues desenes són civils, atacats sobretot per soldats i milicians lleials al Govern d’Al-Sharaa, que va arribar al poder després de la derrota de Bashar al-Assad el desembre passat i encara no ha sigut capaç de controlar les desenes de milícies exrebels que conformen el nou Exèrcit regular.

"No estem entre els que tenen por de la guerra. Ens hem passat la vida enfrontant-nos a aquesta mena de reptes i defensant els nostres conciutadans. Però ara mateix posem els interessos dels sirians al davant del caos i la destrucció. Amb això, els sirians estem preparats per a la guerra en cas que la nostra dignitat sigui amenaçada", va dir Al-Sharaa, amb referència als atacs d’Israel durant els últims dos dies.

Dimecres, Tel-Aviv fins i tot va arribar a bombardejar el quarter general del Ministeri de Defensa sirià a Damasc i els afores del palau presidencial d’Al-Sharaa. El Govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu –en una fugida endavant pels seus judicis de corrupció–, assegura que vol protegir la minoria drusa, una part de població de la qual també viu al Líban i a Israel.

L’Estat hebreu, però, no havia atacat mai així la capital siriana, ni tan sols durant els 13 anys de guerra civil i els atacs, matances i bombardejos del règim sirià durant els anys d’Al-Assad al poder.

Des de la caiguda d’Al-Assad, els bombardejos d’Israel contra Síria han sigut constants, i unes filtracions a la premsa asseguren que Netanyahu ha intentat més d’una vegada convèncer el president dels Estats Units, Donald Trump, de mantenir la nova Síria com un país debilitat i descentralitzat, a força de bombardejos i desestabilització. "Vull dirigir-me a la comunitat drusa. Rebutgem qualsevol intent d’entregar-vos a les mans de qualsevol grup extern", va dir Al-Sharaa.

Retirada dels soldats

Notícies relacionades

Les paraules del president interí van arribar després de l’acord d’alto el foc a Suwayda anunciat pel seu Govern aquest dimecres a la tarda. Segons aquest pacte, amb algunes de les milícies druses –no amb la del xeic Hikmat al-Hijri, avalat per Israel–, els soldats de Damasc s’han retirat de la regió del sud sirià, que passarà a ser controlada tant per aquestes mateixes milícies com per cossos policials del Govern central.

L’acord, segons assenyala Al-Sharaa, va ser aconseguit gràcies a la mediació dels Estats Units, Turquia i uns quants països àrabs. "Ens hem posat en contacte amb totes les parts que hi ha implicades en els enfrontaments a Síria. Hem acordat mesures específiques que posaran fi a aquesta situació tan preocupant i aterridora", va afirmar, dijous a la matinada, el secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio. Tot just unes hores abans, Rubio va reclamar contenció a Israel en els seus atacs contra la capital siriana i va demanar a Tel-Aviv que "s’agafi un temps de descans i respiri".