Un poble dividit en quatre països

Els enfrontaments amb els beduïns a la regió de Suwayda han ressuscitat els greuges històrics amb què conviuen els drusos, una de les comunitats més antigues del Pròxim Orient.

icoy36523443 agricultura  cereales161205163834

icoy36523443 agricultura cereales161205163834

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

És fàcil adonar-se quan algú és en una regió amb majoria drusa. Els homes acostumen a tapar-se el cap amb un gorro de ganxet blanc o un turbant del mateix color. Gairebé tots presumeixen de grans bigotis. Les dones, especialment les de més edat, porten un vestit camperol blau o negre amb un davantal i un vel blanc que els cobreix el cap. Instantànies d’aquesta minoria han tornat a acaparar els telenotícies. Els enfrontaments amb beduïns a la regió siriana de Suwayda han posat en risc la pau tan fràgil que hi ha a la Síria d’Ahmed al-Sharaa i han ressuscitat les amenaces històriques amb què conviuen els drusos.

Considerada una de les comunitats més antigues del Pròxim Orient, la minoria etnoreligiosa dels drusos té més de 10 segles d’existència. La seva religió, el drusisme, va sorgir de l’Islam xiïta ismaïlita al segle XI. Tot i això, ha evolucionat per incloure aspectes de l’hinduisme i de filosofies antigues. Parlen àrab i es consideren àrabs. La seva fe, basada en la idea que Déu és incognoscible, indescriptible i absolut, els envolta de molt secretisme. Ningú es pot convertir al drusisme. I els que l’abandonen tampoc hi poden tornar. Es prohibeix el matrimoni amb algú extern a la comunitat.

Un milió i mig

Notícies relacionades

Arreu del món amb prou feines hi ha un milió i mig de drusos. Unes fronteres imposades per les potències francesa i britànica a principis del segle passat van dividir la comunitat. Al cantó libanès hi van quedar 300.000 drusos, on són reconeguts oficialment com a secta religiosa. A Jordània n’hi ha uns 30.000 més que viuen a les zones rurals al voltant d’Amman. La resta es troben en territoris disputats. Síria compta amb la comunitat més massiva: al voltant de 700.000. Resisteixen al bastió de Suwayda, al sud de Damasc, el cor de la identitat drusa. La resta de drusos, uns 150.000, viuen a Israel. La majoria són als alts del Golan, territori sirià ocupat il·legalment pels israelians des de 1967.

Dimecres uns mil drusos van travessar la tanca per reunir-se amb famílies que no havien vist mai o per unir-se a la lluita a Suwayda. La gran majoria ja han tornat, però encara no és clar què passarà amb els que s’han quedat a Síria ni amb els drusos sirians que van travessar Israel.

Temes:

Israel