França i el Regne Unit reforcen la seva aliança per frenar la immigració

Macron, en la primera visita oficial a Londres d’un dirigent europeu des del Brexit, mira també de "reduir la dependència excessiva" dels EUA i la Xina

França i el Regne Unit reforcen la seva aliança per frenar la immigració
1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit i França estan decidits a reforçar la seva aliança en un escenari internacional cada vegada més incert. Aquesta va ser ahir una de les principals conclusions del primer dia de la visita d’Estat que el president francès, Emmanuel Macron, ha iniciat junt amb la seva dona, Brigitte, al Regne Unit, la primera d’un dirigent europeu des del Brexit. Una trobada carregada de simbolisme en el qual els dos països pretenen acostar postures en matèria econòmica, energètica, de defensa i d’immigració per reforçar el paper d’Europa al món, fer front als desafiaments de Rússia i reduir la dependència dels EUA i de la Xina.

"El Regne Unit i França han de demostrar al món una vegada més que la nostra aliança pot marcar totes les diferències. Hem de treballar junts per defensar un multilateralisme eficient i per protegir l’ordre internacional, de la mateixa manera que ho vam fer després de la Segona Guerra Mundial", va dir Macron en un discurs pronunciat al Parlament britànic davant els membres de les dues cambres, inclòs el primer ministre Keir Starmer. "He vingut per renovar el missatge del poble francès d’amistat i fraternitat. Assegurem-nos que ho fem en els pròxims anys i dècades", va afegir.

Sol·licitants d’asil

Notícies relacionades

La visita de Macron tindrà el seu punt àlgid demà en una cimera bilateral en la qual els dos països pretenen firmar una sèrie d’acords en matèries clau. Un dels més rellevants serà previsiblement en matèria migratòria: Starmer confia a tancar un pacte que permetria a Londres tornar a França les persones que arribin de manera irregular a través del canal de la Mànega, segons assenyala la premsa britànica, a canvi d’acceptar els sol·licitants d’asil que tinguin llaços familiars al Regne Unit. Aquest acord suposaria una victòria per a Starmer, molt pressionat per l’augment del nombre d’arribades irregulars al país.

A més de la immigració, els dos països buscaran reforçar les seves relacions en l’àmbit industrial i tecnològic. "El que està en joc avui a Europa és la nostra capacitat per invertir en tecnologies clau per al futur [...] per evitar una dependència estratègica que ens posaria en risc", va assegurar Macron. "Hem de reduir el risc que representa per als nostres països la dependència excessiva dels Estats Units i de la Xina", va afegir el president francès.