Adaptació al canvi climàtic

París torna a nedar al Sena

Des d’ahir i fins al 31 d’agost, parisencs i turistes es poden banyar gratuïtament al riu en diferents zones habilitades de la ciutat.

París torna a nedar al Sena
2
Es llegeix en minuts

Després de més de 100 anys d’espera, els parisencs per fi poden tornar a banyar-se a les aigües del riu Sena. Des d’ahir, els ciutadans de la capital francesa i els turistes poden remullar-se en algun dels tres punts habilitats a la ciutat, agafant el relleu dels esportistes, que ja van inaugurar el riu per als Jocs Olímpics de l’any passat. "Fer que el Sena sigui apte per nedar significa respondre en primer lloc a l’objectiu d’adaptació al canvi climàtic, però també de qualitat de vida", va afirmar l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

La reobertura del Sena per banyar-s’hi arriba en el millor moment: en la plena onada de calor que assola França, amb temperatures que s’han acostat aquesta setmana als 40 graus a la capital. No obstant, les autoritats adverteixen que només serà possible si les condicions meteorològiques ho permeten i si les anàlisis de l’aigua marquen un percentatge baix de la presència de bacteris com l’E.Coli i l’Enterococcus. Aquests patògens van obligar a ajornar diverses proves de natació durant els Jocs Olímpics i van generar controvèrsia després de provocar infeccions en diversos atletes.

Controls exhaustius

"No ficaria ni un dit del peu allà dins", explica el Mamadou rient, mentre atén les taules d’un dels bars que hi ha a prop del riu. L’Agència Regional de Salut (ARS) vol calmar les inquietuds que genera l’estat de l’aigua. Per això, realitzarà anàlisis tres vegades per setmana als punts de bany per monitorar-ne la qualitat, tot i que adverteixen que els riscos per a la salut persisteixen, especialment per a les poblacions vulnerables. "Els controls realitzats per a l’obertura a finals de la setmana passada van donar resultats positius, de manera que, excepte restriccions d’última hora, la piscina podrà reobrir el 5 de juliol, segons el previst", va explicar Sylvie Drugeon, responsable de salut ambiental de la delegació departamental de l’ARS a París.

Notícies relacionades

Aquest nou sistema de mesurament millorat pot detectar la presència de bacteris en 15 o 20 minuts, a diferència de les 24 a 48 hores que requerien les anàlisis de laboratori tradicional utilitzades durant les Olimpíades. Per fer realitat aquest projecte, l’Ajuntament de París ha habilitat diversos punts de bany: davant l’illa de Saint-Louis, al costat del parc de Bercy i a prop de la torre Eiffel. Aquests espais tindran capacitat per a més d’un centenar de persones i comptarà amb un equip de 16 socorristes encarregats de supervisar les instal·lacions.

Aquestes noves infraestructures, construïdes amb fusta, han suposat una inversió de quasi 14 milions d’euros que se sumen als 1.400 milions ja destinats a reduir-ne els elements tòxics.