ASSUMPTES PROPIS

Cristina Gallach, presideix GWL Voices for Change and Inclusion: "L’onada d’involució és forta i durarà"

Cristina Gallach, presideix GWL Voices for Change and Inclusion: "L’onada d’involució és forta i durarà"
3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Poques dones han treballat en els ponts de comandament de l’OTAN, l’ONU o la UE. Cristina Gallach (Sant Quirze de Besora, 1960), periodista de formació, ha estat en els tres (i a la Moncloa també). La seva capacitat de treball és sorprenent. Aquesta setmana –per exemple– ha participat en la presa de decisions de la cimera de Sevilla, ha impartit una lliçó de geopolítica al Fòrum de l’Auditoria de Sitges i no ha desaprofitat ni un minut per promoure la GWL Voices for Change and Inclusion, organització de 75 dones líders de les Nacions Unides compromeses amb la construcció d’un sistema internacional amb igualtat de gènere.

Des d’aquesta visió de 360º, ¿com defineix la situació geopolítica?

És una situació impredictible, volàtil i perillosa. No es veu progrés socioeconòmic global i les normes, l’estat de dret i l’entramat de talls que construïm per garantir el respecte a les persones, es vulneren constantment. Els valors de la democràcia, la llibertat d’expressió i la protecció social ja no són la moneda de canvi europea. L’onada d’involució és forta, i durarà.

Aventuri un futur possible.

Dependrà de nosaltres. Si la societat civil organitzada, les institucions i els partits polítics són capaços de centrar-se en l’acció i no defugir els grans problemes, com el canvi climàtic, tirarem endavant.

Potser és demanar molt.

Les paraules clau són confiança i vigilància. Confiança que la democràcia, la defensa dels drets humans i els sistemes socioeconòmics que protegeixen ens donen força. I vigilància davant els moviments d’ultradreta que els volen enfonsar. Hem de ser valents amb els principis.

A l’ONU sembla que les coses tampoc van gaire millor.

Fa 10 anys les estructures funcionaven i hi havia diplomàtics que eren grans multilateralistes. Ara els EUA no volen jugar a això. Té una mirada molt introspectiva, però també molt agressiva de cara enfora. L’equip que està al voltant del president Trump vol introduir un gran canvi sociopolític de benestar per a unes classes determinades i no un domini compartit.

¿L’alleuja no treballar avui en les centrals de decisió?

Quan treballes per crear consensos, hi ha moments de frustració. Va ser dura la divisió d’Europa durant la guerra de l’Iraq. Però, si ho comparo, em seria difícil defensar que la Unió Europea no condemni amb totes les paraules el que està passant a Gaza. Una de les causes que debilita Europa és la falta de coherència. ¿Com pots recolzar Ucraïna amb tots els mitjans i no demanar que caigui l’acusació sobre el primer ministre Netanyahu? Penso que ho pagarem car.

¿A què atribueix la incoherència?

A la por. Per motius històrics, per les conjuntures socials internes o per seguir la posició dels EUA. Confrontar clarament els excessos dels dirigents d’Israel requereix valentia.

En el Govern d’Espanya hi veu valentia, però a la Moncloa es viuen hores baixes.

El moment és difícil, però a Sevilla el president Sánchez ha sigut capaç d’empènyer una agenda multilateral que requeria treballar amb deute, igualtat, nous processos d’inversió i que tenia pocs defensors. És una de les marques dels seus set anys de gestió.

Em referia als assumptes interns.

Ha sigut capaç de fer moure tant la protecció social com el desenvolupament tecnològic aplicat a la transformació econòmica.

De triar companys de viatge no n’ha sabut gaire.

No hi ha dubte que no va triar els millors. Però he participat en aquest Govern en diverses responsabilitats i ha produït a Espanya canvis molt positius i molt adequats a l’estat socioeconòmic del país.

Part de l’opinió pública no ho veu així.

Les posicions centristes i progressistes no han sabut donar resposta als problemes. Els ha faltat la franquesa de dir: "Hem de fer això; trigarem, però ho farem». L’opinió pública, que té problemes a curt termini com no poder pagar el lloguer, escolta solucions senzilles i d’aplicació immediata. I moltes de les xarxes socials no hi juguen un paper constructiu.

Té dos fills, encara molt joves. ¿Quina llavor sembra a casa?

Els faig entendre el seu privilegi i els remarco la importància del bé comú. Em preocupa quin tipus de participació social tenen. Però em conforta veure que el meu fill es relaciona de manera igualitària.

Notícies relacionades

En aquest front se centra vostè ara.

És imprescindible posar la mirada de gènere i d’igualtat en tots els àmbits. En aquest moment hi ha només 23 dones que són caps d’Estat i de Govern de 193 països i 13 o 14 responsables de bancs centrals. Una de les campanyes de GWL és que hi hagi una presidenta de les Nacions Unides.

Temes:

Gaza Govern OTAN