Legislació

L’Assemblea francesa aprova el projecte de llei sobre mort assistida

La majoria dels grups d’esquerra i formacions macronistes recolzen la norma, rebutjada per l’extrema dreta i els conservadors

Aquest text «l’esperen una gran majoria dels ciutadans», va dir el diputat impulsor del projecte de llei

L’Assemblea francesa aprova el projecte de llei sobre mort assistida
2
Es llegeix en minuts

L’Assemblea Nacional de França va fer ahir un pas històric votant a favor sobre una cosa tan íntima com universal, i que ha dividit fins ara la població i la classe política: la mort. Després de mesos de debat, els diputats van aprovar amb 305 vots a favor i 199 en contra, el text que legalitza la mort assistida, i per unanimitat, el segon text referent a les cures pal·liatives.

Des de fa anys, el dret a una mort assistida és un afany personal del president Emmanuel Macron. Una cosa que li ha provocat tensions amb l’ala més conservadora de França però també amb l’Església catòlica. En la seva visita a Marsella el setembre del 2023, i després de reunir-se amb el president francès, el recentment finat papa Francesc va mostrar el seu rebuig d’aquesta idea: "Amb la vida no es juga, ni al principi ni al final", va afirmar.

Després d’un intens debat de gairebé tres hores, l’Assemblea Nacional va votar a favor dels dos textos. La majoria dels representants de l’esquerra i dels grups macronistes van donar suport a aquesta llei, mentre que l’extrema dreta de Reagrupament Nacional i la dreta d’Els Republicans l’ha rebutjat durament.

Una llei amb condicions

Hores abans de la votació, el diputat socialista Olivier Falorni, autor del projecte de llei, va afirmar que aquest text "l’espera una gran majoria dels ciutadans i no pot ni ha de tornar a deixar-se de banda", referint-se als retards que ha patit, un d’ells a causa de la dissolució de l’Assemblea Nacional el juny passat amb motiu de l’avanç electoral. Després d’aquesta primera votació a l’Assemblea, el projecte de llei haurà de passar pel Senat el mes de setembre i tornar a les dues cambres per a una relectura.

Aquesta mesura permetrà als pacients que pateixen una "malaltia greu i incurable" rebre o administrar-se una substància letal. Per a això, la llei estableix uns punts clau que el pacient ha de complir: la persona ha de ser major d’edat, francès o estranger amb residència legal, i ha de patir una malaltia "caracteritzada per l’entrada en un procés irreversible marcat per l’empitjorament de la salut de la persona malalta que afecta la seva qualitat de vida".

Després de la decisió presa "lliurement pel pacient juntament amb l’equip mèdic", s’establiran un mínim de dues jornades de reflexió amb possibilitat de renúncia, i tots els costos d’aquest procediment els cobrirà íntegrament la Seguretat Social francesa.

Clàusula de consciència

Notícies relacionades

La llei pretén protegir la llibertat de decisió de les persones que decideixin acabar amb la seva vida, però també protegir els sanitaris durant el procediment. Per això, el text recull condicions per als professionals encarregats de portar a terme la mort assistida. A més, estableix una clàusula de consciència per als professionals que rebutgin participar en aquest procés. Per als voluntaris, es crearà una comissió liderada pel Ministeri de Salut que centralitzarà les seves dades de contacte, i s’encarregarà de monitorar i donar seguiment de les morts assistides.

A més, el text inclou el delicte d’obstrucció a una mort assistida amb penes de fins a dos anys de presó i 30.000 euros de multa, inspirat en el model establert per a la interrupció voluntària de l’embaràs. Per al primer ministre, aquest delicte és ambigu, va afirmar ahir, perquè "intentar persuadir algú perquè visqui no constitueix una obstrucció".