ASSUMPTES PROPIS
Wook-Jin Chang, responsable de les oenagés acreditades a l’ONU: "Estem bullint globalment"

Barcelona. 14.05.2025. Contra Wook-Jin Chang, jefe de la división de ONGs de la ONU, fotografiado en el Palau Macaya. Fotografía de Jordi Cotrina /
Les Nacions Unides fan 80 anys sense haver deslliurat el món de conflictes regionals, desplaçaments forçats i violacions dels drets fonamentals. Ho sap de primera mà el sud-coreà Wook-Jin Chang, abans cap de l’oficina de l’exsecretari general Ban Ki-moon i avui responsable de les 6.500 oenagés acreditades a l’ONU d’António Guterres. Però el diplomàtic, com va assenyalar al Palau Macaya de la Fundació La Caixa, el preocupa la crisi climàtica, que ens afectarà –i molt– a tots.
¿Qui diria que truca amb més urgència a la seva porta?
Les oenagés que estan encarregades de vetllar pels drets dels infants, tot i que en general, després de la pandèmia, les fonts de finançament han disminuït dràsticament per a tothom.
Vaig creure que em diria "les oenagés que operen a Gaza».
La crisi de Gaza és molt important, però també hi ha crisis al Iemen, Myanmar, Ucraïna, el Sudan del Sud, el Líban, Líbia i la República del Congo.
No es mulla, senyor Chang.
Desgraciadament, no puc fer comentaris respecte això.
António Guterres acaba de dir que només els arriba "una culleradeta».
Com a membre del personal de les Nacions Unides, tot el que digui el secretari general és acceptat universalment.

Barcelona. 14.05.2025. Contra Wook-Jin Chang, jefe de la división de ONG's de la ONU, fotografiado en el Palau Macaya. /
¿La prudència va amb el càrrec o amb el seu caràcter?
Va amb el càrrec. Quan treballava amb Ban Ki-moon vaig visitar diverses vegades Gaza i conec els problemes sobre el terreny, però necessitaria un permís especial per emetre una opinió pròpia.
L’ONU té fama d’inoperant en la resolució de conflictes.
Els mitjans de comunicació solien preguntar a Ban Ki-moon: "¿Per a què necessitem a l’ONU?». I ell responia: "Pensin en un món sense l’ONU». Si no existís, només hi hauria converses bilaterals o en petits grups. Les Nacions Unides permeten un marc perquè tots els països parlin dels seus temes amb un enfocament multilateral.
No es fa un pas si la llum verda de la Xina, França, Rússia, el Regne Unit i els EUA.
Els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU no treballen en la mateixa longitud d’ona. Però la diplomàcia ha funcionat: no hi ha hagut una Tercera Guerra Mundial. Tot i això, la situació ha canviat de manera dramàtica: s’ha passat de 51 estats membres a 193. Guterres ha llançat la iniciativa ONU80, un pla de modernització del sistema de les Nacions Unides, que proposa reformes estructurals per fer-la més àgil i efectiva.
Mentrestant, ¿on creu vostè que és avui l’infern contemporani?
La meva filla adolescent em va dir recentment: "No em casaré, papa.» No sap com serà el món quan neixin els seus fills. Abordar el canvi climàtic és crucial perquè no es produeixi una guerra generalitzada. I ja no es tracta d’escalfament global. ¡Estem bullint globalment! El 2050 els meus nets podrien ser esborrats per algun desastre natural. Hi ha múltiples conflictes que podrien ser catastròfics, ben cert, però hem d’assolir els objectius de desenvolupament sostenible i fem molt tard.
¿Troba a faltar els temps al Ministeri d’Exteriors de Corea del Sud?
Més de 20.000 efectius de les tropes nord-americanes continuen estacionats a Corea del Sud, perquè encara estem en confrontació amb Corea del Nord, i vaig treballar estretament amb Washington, amb les administracions Bush i Obama, per mantenir un diàleg intercoreà. Quan vaig abandonar Exteriors, tothom em deia: "¿Per què te’n vas a les Nacions Unides? Només sentiràs queixes». Però he ampliat perspectives, he canviat com a persona, soc més feliç.
Lluny de Kim Jong-un. Tot i que últimament no és tan amenaçador.
No em puc significar, dispensi.
Trump ha dit que Seül ha de pagar més per l’estacionament de les seves tropes.
El 3 de juny se celebraran eleccions presidencials a Corea del Sud.
A esperar. ¿Com s’ho fa per atendre 6.500 oenagés acreditades?
I tenim més de mil noves sol·licituds... Des del principi vaig voler portar a terme una política de portes obertes. Qualsevol oenagé del món és benvinguda. Escoltar m’ajuda a entendre. Tot i que el meu poder és limitat, conec persones que poden ajudar. Soc una mena de facilitador.
Notícies relacionadesEntenc. ¿Per què costa tant tenir tranquil·litat i bons aliments?
La diplomàcia multilateral ha funcionat, cregui’m. S’ha evitat una Tercera Guerra Mundial. Tot i que no n’hi ha pas prou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions