Els delictes polítics a Alemanya creixen el 40%, impulsats per la ultradreta
El Govern conservador de Merz no es planteja demanar la prohibició del partit AfD

"Assistim a una polarització que ha disparat la criminalitat política, especialment la de signe ultradretà [...]. Sí, Alternativa per a Alemanya (AfD) és part del problema", va assegurar el ministre alemany de l’Interior, Alexander Dobrindt, al presentar l’estadística anual de delictes de rerefons polític i quan li van preguntar sobre el paper que té el principal partit de la ultradreta.
Les xifres són eloqüents: el 2024 es van registrar 84.172 delictes identificables com a criminalitat política, cosa que engloba des d’atemptats i violència física fins a propaganda, exhibició de símbols prohibits en manifestacions i missatges d’odi. És un increment del 40% respecte al 2023. Més de la meitat d’aquests casos (42.788) van procedir de la ultradreta. Els seus destinataris van ser refugiats, persones identificables com a estrangeres o d’una religió determinada.
"És una tendència a l’alça continuada en els últims 10 anys", va explicar el president del Departament Federal de la Policia Criminal, Holger Münch. Que un 37% dels casos siguin delictes de propaganda no és motiu de "tranquil·litat", va afegir. La incitació o els missatges d’odi en temps de "polarització extrema" són el caldo de cultiu "preferencial" per a la violència.
Dobrindt, de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), el partit més dretà del bloc conservador del canceller Friedrich Merz, va destacar que hi ha un increment general de la criminalitat política, inclosa de l’esquerra radical. No obstant, es produeix en un nivell molt inferior: un 12% del total procedeix de l’extremisme esquerrà, que a més no registra un creixement tan exorbitant com el dretà.
La presentació del demolidor informe va coincidir amb una altra estadística dels col·lectius d’assistència a víctimes de la violència ultradretana, xenòfoba o antisemita i que obté dades de 12 del total de 16 estats federats alemanys. El 2024 hi va haver, segons les seves dades, 3.453 atacs, amb un total de 4.861 afectats. La mitjana puja així a 12 persones cada dia.
Malgrat reconèixer-se el paper de l’AfD en l’alarmant polarització social, Dobrindt no preveu impulsar la prohibició d’aquest partit, actualment la segona força al Parlament federal. "Hem de combatre’l políticament i des del centrisme", va assegurar el ministre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Soroll La falta d’avís al 112 deixa sense multa les obres del Camp Nou fora d’horari
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric