Les gestions de Trump amb Putin acaben sense avenços clars cap a un alto el foc
El president dels EUA diu que les negociacions entre Moscou i Kíiv començaran immediatament", però el seu homòleg rus insisteix en la necessitat d’"eliminar les causes" del conflicte amb Ucraïna

El president dels Estats Units, Donald Trump, es va submergir ahir en una intensa jornada de diplomàcia amb el president rus, Vladímir Putin, i altres actors. Gestions que tenien per objectiu aconseguir avenços cap a una resolució pacífica de la guerra d’Ucraïna. L’èxit del republicà en aquesta missió és, si més no, qüestionable. Després de mantenir una conversa telefònica de més de dues hores amb Putin, Trump va explicar en un missatge a la seva xarxa social Truth Social que "Rússia i Ucraïna començaran immediatament negociacions cap a un alto el foc i, més important, un final de la guerra". El seu eufòric to, no obstant, va contrastar amb paraules molt més moderades sobre el que s’havia acordat amb Putin, que van deixar clar que no hi ha gens d’immediatesa.
També molt més continguda va ser la reacció del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que va parlar amb el mandatari nord-americà tant abans com després que aquest mantingués la seva conversa amb Putin. Malgrat mantenir un to diplomàtic, Zelenski va suggerir que Moscou continua deixant més paraules que accions que permetin acostar-se al final del conflicte.
Trump i Putin van ser generosos en afalacs mutus. Al seu missatge a la seva xarxa social, el nord-americà va definir com a "excel·lent el to i l’esperit de la conversa" i Putin, per la seva banda, va parlar davant la premsa russa d’una conversa "molt informativa i constructiva".
Possible canvi de presos d’EUA
El nord-americà va destacar, a més, el potencial d’una relació comercial bilateral normalitzada i, des del Kremlin, Iuri Uixakov va apuntar a la negociació d’un possible intercanvi de 18 presoners (nou nord-americans empresonats a Rússia per nou russos en presons dels EUA).
En el fons dels missatges, no obstant, hi ha una cacofonia. El president nord-americà i els líders europeus amb qui va parlar el cap de setmana i també ahir sumant-los a la seva segona trucada amb Zelenski volien que Moscou accedeixi a un alto el foc de 30 dies sense condicions. Però Putin continua donant allargues a aquestes reclamacions.
El president rus, que ahir es va avançar a Trump a l’hora d’explicar als periodistes el que havien parlat entre tots dos en les seves declaracions a Sotxi, assegura que les dues parts són "en termes generals al camí adequat", i va dir que continuen els contactes que van arrencar divendres a Istanbul. Però va tornar a insistir que cal eliminar el que ell anomena "causes arrel" del conflicte. Aquesta és una expressió amb què sol referir-se a idees com que el Govern de Zelenski és il·legítim i ha de ser reemplaçat o que Moscou ha de tenir àmplia influencia sobre Ucraïna.
Putin ahir explicava que "Rússia proposarà i està disposada a col·laborar amb la part ucraïnesa en l’elaboració d’un memoràndum sobre un possible futur tractat de pau que defineixi una sèrie de posicions. Per exemple, els principis de resolució o el termini per a la possible conclusió d’un acord de pau, incloent-hi un possible alto el foc durant un període determinat si s’arriben als acords apropiats".
Després d’aquestes paraules Zelenski identifica tàctiques dilatòries que tampoc escapen a líders europeus que han participat en la trucada amb Trump: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president francès, Emmanuel Macron; la primera ministra italiana, Giorgia Meloni; el canceller alemany, Friedrich Merz, i el president de Finlàndia, Alex Stubb. I és un front que urgeix que hi hagi més pressió sobre Putin, incloent-hi sancions, si no fa passos concrets i específics.
Trump, que segons deia la seva secretària de premsa abans de les trucades ha arribat a aquest moment "cansat i frustrat amb les dues parts del conflicte", ahir deia també a Truth que les condicions per començar les negociacions seran "negociades per les parts, l’única manera que pot ser, perquè ells coneixen detalls d’una negociació que ningú més podria". A més, tancava el seu missatge fent referència a l’interès que ha mostrat el Vaticà per acollir aquestes negociacions.
Són elements que fan que alguns interpretin que el líder de Washington va fent passos per desvincular-se d’aquest conflicte que, malgrat el que va prometre en campanya, ha sigut incapaç de solucionar ràpidament. I en aquest context és com s’han llegit paraules com les de Zelenski o Von der Leyen recordant la importància que els EUA continuïn sent part de les negociacions.
Notícies relacionadesJa abans de les converses les parts implicades rebaixaven les expectatives sobre el fet que Trump i Putin serien capaços d’aconseguir algun avenç específic significatiu. Des del Kremlin, Dmitri Peskov, el portaveu de Putin, assegurava que posar fi a la guerra d’Ucraïna requerirà "feina laboriosa i, potser, prolongada".
El vicepresident, J. D. Vance, havia deixat clar també que Washington veu la crisi en una situació d’impàs i avisava que Trump està "més que disposat a abandonar" els seus esforços per impulsar les negociacions entre Rússia i Ucraïna.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida