Líders europeus demanen a Trump elevar la pressió sobre Putin

Macron, Merz, Tusk, Starmer i Zelenski truquen al president dels EUA per informar-lo del resultat de les negociacions

Líders europeus demanen a Trump elevar la pressió sobre Putin
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

Mentre Rússia i Ucraïna es reunien, els líders dels països europeus es van citar a Tirana (Albània) per a la sisena reunió de la Comunitat Política Europea, un fòrum que va ser creat en resposta a la invasió russa d’Ucraïna. Allà van tornar a escenificar el seu suport a Kíiv i van demanar també intensificar la pressió sobre el Kremlin per mirar d’aconseguir un alto el foc que estableixi les bases per a un acord de pau.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va trucar al president dels Estats Units, Donald Trump, tan aviat com van concloure les negociacions a Istanbul. Ho va fer, això sí, envoltat dels líders d’Alemanya, França, el Regne Unit i Polònia, que van mostrar el seu suport a Ucraïna.

"Al rebutjar l’alto el foc i el diàleg amb Ucraïna, Rússia demostra que no vol la pau i que només mira de guanyar temps continuant la guerra", va assenyalar el president francès, Emmanuel Macron, en una publicació a les seves xarxes socials.

"Si Rússia no està disposada a asseure’s a la taula de negociacions, Putin haurà de pagar el preu", va advertir per la seva banda el primer ministre britànic, Keir Starmer. El Regne Unit i la Unió Europea treballen ja en un nou paquet de sancions que apunta als sectors financer i de l’energia, i per al qual esperen comptar també amb el suport dels Estats Units.

"Augmentarem la pressió sobre Putin fins que estigui preparat per a la pau", no va dubtar a afirmar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també des d’Albània. Von der Leyen va confirmar que la UE està treballant en mesures contra els gasoductes Nord Stream i Nord Stream 2, més vaixells de l’anomenada "flota fantasma" russa, i que imposarà unes noves restriccions al preu del petroli, a més de noves sancions contra el sector financer.

En els marges de la cimera, Zelenski es va reunir a més amb la mateixa Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Antonio Costa, a qui va agrair el paquet de sancions que els vint-i-set van acordar aquesta setmana. També van tractar el camí d’Ucraïna fins a formar part de la Unió Europea, que s’ha convertit en una potencial garantia de seguretat en cas d’acord amb Rússia, amb la porta de l’OTAN gairebé tancada.

El ‘color’ albanès

Notícies relacionades

El color de la cimera de la Comunitat Política Europea el va posar el seu amfitrió, el primer ministre albanès, Edi Rama, que va rebre de genolls la primera ministra italiana, Georgia Meloni, es va referir al francès Emmanuel Macron com a "sa majestat", i va culpar la delegació britànica del mal temps a Tirana, sota un autèntic ruixat. Tot i que a l’agenda hi havia qüestions com la competitivitat o la gestió dels fluxos migratoris, van ser les negociacions a Istanbul el que va centrar l’atenció dels líders.

Putin, va dir Von der Leyen, primer va demanar un alto el foc "que després mai va respectar", després, la UE i Washington van proposar una nova treva de 30 dies, "que el president Putin va rebutjar", i ara, Turquia es va oferir a acollir un cara a cara entre Putin i Zelenski al qual el rus no ha acudit. "Això demostra que el president Putin no vol la pau", va dir la presidenta de la Comissió, "així que haurem d’augmentar la pressió".