Zelenski es mostra disposat a negociar amb Putin si abans atura la guerra
Els aliats europeus donen suport al líder ucraïnès en la seva exigència d’una treva prèvia a l’inici de converses directes a Turquia / Trump commina a dialogar tot i que Moscou no freni els combats

Una petita escletxa per a la pau, però total desconfiança davant la possibilitat que es tracti d’una nova maniobra dilatòria del Kremlin. Aquesta és, en resum, la valoració que han fet en les últimes hores el president Volodímir Zelenski i els seus principals aliats europeus de l’oferta plantejada per Vladímir Putin d’iniciar converses directes aquest dijous entre els dos països en guerra a Turquia, lloc on representants d’Ucraïna i de Rússia es van veure les cares per última vegada el 2022.
Remarcant que considerava "un senyal positiu" que Moscou s’estigui plantejant aturar les hostilitats, el mandatari ucraïnès va repetir la seva demanda que Rússia posi fi a les operacions militars al seu país a partir d’avui, abans d’iniciar qualsevol conversa de pes sobre els contenciosos pendents. "Espero Putin a Istanbul dijous", va etzibar, desafiant el seu homòleg rus.
"No té sentit continuar amb la matança ni un dia més. Esperem que Rússia confirmi un alto el foc, que sigui total, durador i fiable, a partir de demà [per avui], 12 de maig", va proclamar el mandatari ucraïnès a les xarxes socials en un to conciliador que no sol fer servir en els seus missatges públics quan invoca els mandataris russos.
Reaccions
La seva postura va ser immediatament recolzada pel president francès, Emmanuel Macron, que en els últims mesos ha expressat públicament una gran sintonia a nivell personal amb Zelenski i la reacció del qual semblava un calc de la de l’ucraïnès. L’oferta del líder del Kremlin "és un primer moviment", però "no és suficient", va voler emfatitzar el mandatari francès.
El canceller alemany, Friedrich Merz, també va insistir que "el primer de tot", la prioritat número u, era que callessin "les armes". La vigília, els tres dirigents, flanquejats pels primers ministres del Regne Unit, Keith Starmer i de Polònia, Donald Tusk, van emetre des de Kíiv, en una inusitada i poc freqüent mostra d’unitat, un ultimàtum a Putin per aturar les hostilitats a partir d’avui o afrontar "sancions massives".
El president nord-americà, Donald Trump, que en principi recolzava la necessitat d’un alto el foc i estava disposat a donar suport a les sancions contra Putin airejades pels líders europeus en el cas que no es materialitzés, es va desmarcar una vegada més del consens entre els aliats occidentals i va demanar públicament al líder ucraïnès que es plegui a les condicions establertes per Moscou, nova mostra d’alineació del nord-americà amb les posicions de Putin.
"El president de Rússia no vol un alto el foc amb Ucraïna, sinó reunir-se dijous per negociar un possible final al bany de sang. Ucraïna l’ha d’acceptar immediatament; almenys podran esbrinar si és possible arribar a un acord", va escriure el magnat novaiorquès en una publicació difosa a traés de la seva xarxa, Truth Social.
Tot i que de moment no hi ha consens entre ucraïnesos i russos sobre els passos a seguir, el cert és que Turquia ja ha començat a mobilitzar-se davant l’eventualitat d’acollir una ronda de converses entre els dos països. Ahir, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va parlar per telèfon amb Macron i li va expressar la seva disponibilitat a acollir la reunió. "El president va declarar que s’havia arribat a un punt d’inflexió històric en els esforços per posar fi a la guerra entre Ucraïna i Rússia", diu una nota emesa per la presidència turca.
Eventual desescalada
Notícies relacionadesQue la part russa no té, de moment, i com a primer pas cap a una eventual desescalada, cap intenció de convertir en permanent la treva de tres dies decretada per celebrar sense sobresalts la recent desfilada del Dia de la Victòria, va quedar molt clar la nit de dissabte a diumenge. Segons fonts ucraïneses, durant la jornada d’ahir, les tropes russes havien executat un total de 67 atacs als fronts de guerra d’Ucraïna i de la regió russa de Kursk, la majoria de les incursions als voltants de la localitat de Pokrovsk, on la situació és particularment difícil.
Segons es desprèn dels comunicats de guerra ucraïnesos, impossibles de verificar per fonts independents, la guerra segueix camins similars als que s’han estat registrant en els últims mesos. És a dir, avanços molt limitats de les tropes russes a costa de grans pèrdues humanes al camp de batalla. Només dissabte, d’acord amb les mateixes fonts, les forces invasores podrien haver perdut uns 1.300 homes entre morts i ferits, una xifra comparable a les que van registrar, tant Kíiv com els aliats, durant els últims mesos del 2024. Segons Forbes, si segueix al ritme actual, l’Exèrcit del Kremlin necessitarà més de dos segles per conquerir el país veí, a un cost de 101 milions de morts.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers