Anders Arborelius: "Seria lògic que el pròxim Papa fos africà o asiàtic"

Anders Arborelius: "Seria lògic que el pròxim Papa fos africà o asiàtic"
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

¿Quin Papa necessita ara l’Església per a si mateixa?

Un Papa que pugui mostrar el rostre de Jesús al món i també un Papa que treballi per a la seva unitat interna.

¿I quin Papa diria que el món necessita?

És un moment molt difícil i molt complicat. Veiem també ara a Europa que és una nova època. Per exemple, Suècia i Finlàndia sempre han sigut països neutrals. Però ara, amb aquesta guerra molt pròxima a nosaltres, els dos països han decidit entrar a l’OTAN. I a Europa hi ha també una mica de por de què faran els Estats Units. Són un temps difícil políticament i espiritualment.

¿Estan parlant també d’això en les reunions preconclave?

Parlem sobretot de l’Església, però penso que tots tenim aquesta mateixa idea que necessitem un Papa que pugui parlar al món per fomentar el desig de pau i diàleg en un món tan conflictiu.

¿Busquen un Francisco II?

Bé, naturalment, no busquem una fotocòpia. Però, en un món secularitzat, moltes persones de tot tipus han mostrat la seva admiració i el seu respecte pel papa Francesc com una autoritat moral universal, no només per a cristians o catòlics, i penso que en aquest temps de tanta conflictivitat necessitem una figura semblant. No només un Papa per als catòlics, sinó per a la humanitat.

Parla de respecte, però Donald Trump va publicar una foto de si mateix vestit com un Papa. ¿Què en pensa, d’això?

És ridícul, però naturalment [reflecteix] el perill dels polítics que volen utilitzar l’Església. Ho veiem també molt clarament a Rússia, [on és Vladímir] Putin. És molt important que l’Església no entri en això. Hem de tenir una Església neutral i que fomenti el diàleg entre les diverses opcions polítiques.

¿Com bastir ponts quan hi ha partits d’extrema dreta que estan creixent gràcies al rebuig dels immigrants?

És interessant, l’última vegada que vaig poder trobar el papa Francesc fa dos mesos, a la peregrinació nòrdica, vam tenir una audiència privada amb ell, l’última abans que emmalaltís. I ell va dir que volia agrair Suècia per haver rebut tants refugiats d’Amèrica Llatina. Llavors vaig pensar: "Això ja no és així", però no vaig voler dir-l’hi. Aquest és el problema a Europa d’ara, que es tanquen les portes i es fan murs.

¿Com s’ho pot fer el futur Papa per mirar de mantenir unides totes aquestes cultures tan diferents que hi ha dins de l’Església catòlica?

Aquesta és una qüestió molt important. I molts diuen que ara l’Església ja no té el seu centre a Europa, sinó a l’Àfrica, Àsia, Llatinoamèrica. Per això seria lògic (va dir "natural") que el pròxim Papa fos africà o asiàtic. A Suècia es veu bastant bé: els catòlics natius són molt pocs i més del 80% són immigrants.

¿Un Papa africà o asiàtic?

Sí, sí, sí. El problema és que no es coneixen tant.

Vostè també és a les travesses dels papables.

Fa riure. Hi ha tants rumors. Alguns volen un italià, altres d’aquestes zones que li deia.

¿Es frenaran les reformes fetes per Francesc?

Bé, les reformes no es poden frenar perquè ja estan en camí. Això no vol dir, però, que no se n’hagi de parlar més i s’hagin d’aclarir algunes coses.

Fa uns dies va parlar d’un conclave que serà llarg. ¿Ho continua pensant?

Sí, perquè, segons la meva opinió, molts no s’han decidit. És la meva impressió.

¿Creu que els europeus no estan units?

Penso que molts a Europa comprenen que ja no estem al centre del món i de l’Església. Hem de ser més humils.

Notícies relacionades

L’última pregunta, ¿quin Papa no voldria?

Un Papa que no vol dialogar, que no vol la pau, un Papa sense una vida espiritual profunda.