El Canadà busca un líder que faci front a les amenaces d’annexió de Trump
La guerra comercial i el desig del president republicà d’annexionar el país veí com un estat més dels EUA han fet un viratge als comicis després de la dimissió de Justin Trudeau

Donald Trump ha aconseguit convertir-se en el protagonista de les eleccions del Canadà. El país acudeix avui a les urnes per elegir un nou Govern, en unes eleccions que havien de tenir com a assumpte central l’augment del cost de vida i, en particular, de la vivenda, però que han fet un gir de guió des de la tornada del magnat a la Casa Blanca. Amb la seva guerra comercial, que afecta els països veïns més que ningú, i amb les amenaces colonialistes d’annexionar el Canadà com un estat més dels EUA, els canadencs han acceptat que el context internacional té un impacte directe en les seves vides. I que, fins i tot les eleccions canadenques, van de Trump. O, més ben dit, de protegir-se’n.
"El Canadà es juga la seva sobirania nacional", afirma a aquest diari Tari Ajadi, professor de política canadenca i polítiques públiques de la McGill University a Montreal, al Quebec. "L’amenaça que el Canadà sigui l’estat número 51 dels EUA afecta tots els assumptes domèstics. Ha transformat la discussió", apunta. Les eleccions anticipades es van convocar després de la dimissió de Justin Trudeau al gener, que va posar fi a gairebé una dècada de mandat marcada per la creixent impopularitat i les desavinences internes del partit.
Oportunitat per als liberals
Li va agafar el relleu Mark Carney, exbanquer central del Canadà i Anglaterra, sense experiència política prèvia, que va convocar eleccions només nou dies després de jurar el càrrec com a primer ministre. El moviment va ser estratègic: les coses pintaven malament per als liberals en un primer moment, quan l’elecció anava sobre el descontentament per l’encariment de la vida. Però la tornada de Trump ho va canviar tot. Si bé va empitjorar les coses per al Canadà, va millorar les perspectives per als liberals. Amb la seva imposició de forts aranzels, va sacsejar les empreses canadenques i va fer que l’altra amenaça, la de l’annexió del Canadà als EUA, semblés menys un envit, i més real. Amb l’elecció girant sobre l’eix de la sobirania nacional, els liberals semblen capaços de convèncer que poden fer-ho millor. "L’elecció és ara sobre qui és el millor candidat per defensar el Canadà dels EUA i per construir relacions amb altres estats", afegeix Ajadi.
El líder conservador, Pierre Poilievre, s’ha guanyat el sobrenom del "Trump canadenc" des que va arribar a liderar el partit el 2022. Polític de carrera i exministre del gabinet, havia sigut el clar favorit. Però les perspectives de la seva plataforma populista El Canadà primer, de caràcter llibertari, antivacunes, entusiasta de les bitcoins i amb idees antiestablishment s’ha complicat en tant que el paral·lelisme amb Trump s’ha convertit en tremendament impopular en el país. En els últims mesos, Poilievre ha mirat de distanciar-se de la retòrica trumpista, insistint que ell "no és MAGA" i ha recolzat els aranzels recíprocs.
"Hi ha hagut un ressorgiment del nacionalisme canadenc", explica a aquest diari Efe Peker, professor de Sociologia i Ciències Polítiques a la Universitat d’Ottawa, que ho descriu, com "un ressorgiment del sentiment patriòtic per intentar protegir el Canadà dels Estats Units i fer-lo més autònom". Això es nota, segons l’expert, tant en l’àmbit polític com a peu de carrer, amb les botigues exhibint cartells en els quals es llegeix "Donald Trump, no et deixarem entrar" o "Comerç de proximitat contra les amenaces de Trump". "Aquesta unitat nacional, que no es veia en el període recent, ha passat realment a primer pla", diu.
No obstant, mirar de passar la política canadenca pel filtre dels EUA o d’Europa pot cridar a error. "El populisme de dretes, tal com s’entén a Europa, és nativista, antiimmigració i antidiversitat", continua Peker. "Però hi ha un fet que fa el Canadà una cosa única, és el que anomenem excepcionalisme canadenc. El populisme és antiestablishment i els candidats sí que entren en guerres culturals del woke però no ataquen les minories", puntualitza. I posa com a exemple que l’afirmació més forta sentida en els dos debats presidencials ha sigut que "el sistema migratori canadenc està trencat", per part de Poilievre. Una cosa en la qual Carney va dir estar d’acord.
Notícies relacionadesTot això ha creat entre els candidats un estrany consens sobre quina és l’agenda política i fins i tot en el que necessita el país. "Tots dos prometen reduir impostos i burocràcia, i plantar cara a Trump, només difereixen en matisos", explica a aquest diari Laura Stephenson, investigadora del Canadian Election Study de la Universitat de Western Ontario.
Els sondejos d’intenció de vot apunten a Carney, que va dirigir el Banc del Canadà i el Banc d’Anglaterra durant les crisis mundials, i que s’ha presentat com la mà ferma que és necessària en un període volàtil. No obstant, no és una opinió monolítica. "Molts joves senten que no poden confiar en els liberals, han virat cap als conservadors. Són els més preocupats pel cost de la vida", no dubta en assenyalar Stephenson.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"