Comicis presidencials
Equatorians a Barcelona confien que les eleccions canviïn el rumb del país: «L’Equador està en una caiguda lliure increïble»
La primera volta de les eleccions se celebra aquest diumenge, 9 de febrer, amb l’actual president Daniel Noboa i l’opositora correista Luisa González com els principals favorits
L’Equador acudeix a les urnes en un nou duel entre l’actual president Daniel Noboa i el correisme

Jimena Tabascano, ecuatoriana en Barcelona.
«Han de combatre la delinqüència perquè l’Equador pugui tirar endavant i hi hagi inversió estrangera i feina. Si no hi ha feina, si no hi ha inversió, nosaltres estem perduts». És el que demana al pròxim Govern del país sud-americà Jimena Tabascano, una equatoriana que viu a Barcelona des de fa més de 25 anys.
La Jimena va arribar a Espanya amb la seva filla amb l’esperança de trobar una feina i construir un futur millor. Des d’aleshores, ha treballat com a empleada domèstica i en la cura de persones grans. No obstant, el seu vincle amb l’Equador continua sent molt fort. Allà continua vivint la major part de la seva família, inclosos els seus pares, sis germans i un dels seus fills. «Estem molt preocupats, sobretot des del punt de vista social, per la violència, les males administracions i la corrupció política», lamenta.

Jimena Tabascano, equatoriana a Barcelona /
Aquest diumenge, l’Equador decideix qui ocuparà el Palau de Carondelet durant els pròxims quatre anys, en la primera volta dels comicis. La pugna pel poder es concentra en el duel entre l’actual president dretà del país, Daniel Noboa, que va assumir la presidència el 23 de novembre del 2023, amb 36 anys, després d’imposar-se en unes eleccions extraordinàries convocades pel seu predecessor, Guillermo Lasso, acusat de corrupció, i l’opositora Luisa González, afí a l’exmandatari socialista Rafael Correa.
A més dels principals contendents, 14 candidats competeixen en aquests comicis, en els quals 189.000 equatorians residents a Espanya estan cridats a votar.
Violència i economia, assignatures pendents
La violència és una de les principals preocupacions del país de cara a les pròximes eleccions. En només un any de mandat, Noboa ha hagut d’adoptar mesures extremes per frenar la violència a l’Equador. «Mai abans hi ha hagut aquest nivell de violència», assegura la Jimena. «Les bandes de narcotràfic acovardeixen la gent, per tenir-la sumida en la pobresa i en la ignorància», afegeix.
Episodis com la fuga de dos narcotraficants poderosos, motins carceraris, segrestos, atemptats amb cotxes bomba i l’assassinat del fiscal César Suárez van obligar Noboa a declarar l’estat d’excepció primer i més tard un «conflicte intern armat», i va atorgar als militars un rol clau en la lluita contra 22 bandes criminals a tot el país. No obstant, Fabricio Cabrera, resident a Barcelona des de fa 25 anys i president del Comitè Cívic Equatorià a Catalunya veu insuficient la gestió de l’actual president. «Crec que ha de posar una mica de mà dura en aquest sentit i canviar la constitució», assegura.

Fabricio Cabrera, a la plaça de la Vila de Gràcia. /
Un altre dels grans temes és l’economia. La pobresa a escala nacional se situa en un 26% i a les zones rurals arriba a un 43%, segons l’informe anual de Human Rights Watch. «L’economia de l’Equador està molt deteriorada», comenta la Jimena. «Amb un sou que sigui d’uns 300 o 400 dòlars al mes no es pot viure», assegura.
Javier Miño, a Barcelona des de l’any 2001, creu que la falta de polítiques públiques és una de les grans causes de la situació econòmica que travessa el país. «L’economia s’ha vist molt debilitada. Estem sobreendeutats, sense gens d’obra pública», assegura. A més, atribueix la falta de fons públics a la corrupció. «Si hi ha molts diners i no es fa obra pública, ¿on són aquests diners?», comenta el Javier.
Apostar per Noboa o votar pel canvi
Tant la Jimena com el Fabricio creuen que mantenir Noboa en la presidència és la millor opció per a l’Equador. «Li hem de donar una oportunitat més perquè pugui transformar l’Equador en un país pròsper i econòmic», diu el Fabricio.
Notícies relacionadesNo obstant, el Javier assegura que «l’Equador està en una caiguda lliure increïble per culpa del Govern actual i els dos anteriors». Afirma que el país necessita un canvi de sentit i tornar a les polítiques d’èpoques més pròsperes com les del Govern de Correa. «Evidentment, hi ha una sola candidatura que representi el canvi i aquesta és la proposta de Luisa González», conclou.
Aquest diumenge es decidirà l’elecció dels equatorians, sempre que un candidat aconsegueixi la majoria dels vots vàlids o el 40%, amb una diferència superior a 10 punts percentuals respecte al segon. En cas contrari, es convocarà una segona volta. Sigui quin sigui el resultat, el pròxim Govern de l’Equador haurà d’afrontar una greu inestabilitat, una violència extrema i una preocupant situació econòmica.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Tragèdia a l'aeroport El relat dels viatgers de l'avió que va succionar un home a Milà, ja aterrats a Astúries: "Va venir corrent, va passar per sota i vam sentir una vibració molt forta"
- Els Oscars de les sèries Les millors sèries d’aquest any: coses que els Emmy 2025 no haurien d’oblidar
- Afecta 3.200 hectàrees L’incendi de Paüls ja té estabilitzat el 90% del seu perímetre
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- COMPAREIXENÇA PEDRO SÁNCHEZ Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez