La nova presidència dels EUA anticipa una era de desregulació tecnològica
L’aliança entre el magnat i part de Silicon Valley es podria traduir en un tracte de favor per a les empreses d’Elon Musk
L’aclaparadora victòria de Donald Trump i els republicans en les eleccions que els Estats Units han celebrat aquesta setmana obre la porta a una nova era de desregulació que satisfà els interessos econòmics de Silicon Valley, meca de la poderosa indústria tecnològica del país.
Tot i que la imprevisibilitat de Trump desperta certa inquietud entre les grans empreses del sector, el president electe nord-americà ha promès sepultar gran part de les mesures adoptades per l’Administració de Joe Biden, entre aquestes els esforços per regular tecnologies com la intel·ligència artificial (IA) o les criptomonedes o la possible prohibició de la xarxa social TikTok, si bé també podria mantenir la pressió contra els grans monopolis tecnològics.
S’espera que el segon mandat trumpista estigui marcat per l’acceleracionisme efectiu, una tendència de moda a Silicon Valley que advoca per la desregulació per donar curs a la innovació tecnològica, vista com una panacea a tots els problemes del món. Aquesta visió s’ha filtrat a Trump a través d’Elon Musk, el polèmic magnat que –juntament amb altres directius del sector– ha finançat la campanya trumpista amb més de 130 milions de dòlars i que influirà l’acció política del nou Govern.
Anul·lació el "primer dia"
L’octubre del 2023, Joe Biden va impulsar una ordre executiva que fixa certes obligacions per als desenvolupadors de sistemes d’IA, normes de privacitat i transparència amb les quals mitigar riscos negatius d’aquesta tecnologia emergent com la desinformació o els biaixos de raça i gènere que arrosseguen els algoritmes. Tot i que molts experts la van titllar d’insuficient i poc ambiciosa, Trump va denunciar que "imposa idees radicals d’esquerres" al desenvolupament tecnològic i que per això l’anul·larà el seu "primer dia" a la Casa Blanca.
Tant el president electe com els demòcrates coincideixen a veure la IA com un pilar estratègic per competir amb la Xina i garantir la seguretat nacional, però el magnat republicà aposta per donar curs al sector, que podria beneficiar-se de lucratius contractes governamentals. Aquesta opció també suposa una oportunitat per a Musk i la seva empresa xAI.
"El Valle trepitjarà a fons l’accelerador, sense barreres de seguretat, i serà el començament d’una era sobrecarregada de capitalisme de vigilància, intents d’automatitzar la feina amb IA i discriminació algorítmica", ha vaticinat el periodista tecnològic nord-americà Brian Merchant. L’aliança entre Trump i part de Silicon Valley podria traduir-se en un tracte de favor cap a empreses com Tesla i SpaceX, propietat de Musk, que ja tenen centenars de contractes amb el Govern i que estan sota la lupa dels reguladors. El magnat i altres empresaris influents aposten per reforçar la cooperació entre la indústria tecnològica i l’Exèrcit.
Notícies relacionadesEls analistes donen per fet que la nova Administració acomiadarà de manera fulminant Lina Khan, presidenta de la Comissió Federal de Comerç nomenada per Biden que ha liderat les investigacions antimonopoli contra gegants com Amazon, Google, Microsoft i Meta, moltes de les quals es van iniciar durant el primer mandat trumpista. El futur vicepresident J. D. Vance ha defensat la fiscalització regulatòria de Khan i Trump podria mantenir aquest grau d’agressivitat. No obstant, s’espera una permissivitat més significativa davant fusions empresarials.
Els republicans han amenaçat reiteradament de derogar la famosa secció 230 de la llei de decència en les comunicacions, que dota les xarxes socials d’immunitat pel que hi passa dins. Tot i que també han acusat plataformes com Facebook i Instagram de censura, és poc probable que executin una promesa que perjudicaria tant Twitter com Truth Social, propietat de Musk i Trump.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs