Navalni diu en les seves memòries: "Passaré tota la vida a la presó"
A ‘Patriota’, editat per Península, l’opositor rus més conegut de tots condemna l’imperialisme del règim i assumeix la seva tràgica mort.

Aleksei Navalni, el més cèlebre opositor al règim de Vladímir Putin, era plenament conscient que l’opció més probable que li oferiria el futur era la mort a la presó, i estava plenament disposat a pagar el preu. En el seu llibre de memòries titulat Patriota i publicat a Espanya per Península, el dissident passa revista a tota la seva vida, incloent-hi l’enverinament l’estiu del 2020, la infància i adolescència i, fins i tot, l’estada a la presó a partir del 2021 després de ser-li imposades penes de presó d’unes quantes dècades de durada en casos fabricats per les autoritats judicials russes. Sense lamentar en cap moment la decisió de tornar a Rússia després del primer intent d’assassinat i plantar cara al Kremlin al seu propi terreny, dicta en Patriota una esgarrifosa sentència als seus carcellers i assassins: "El règim de Putin no és sostenible".
L’obra arrenca amb una potent descripció del seu enverinament durant un viatge a Sibèria i com va caure malalt en un avió que el portava a Moscou de tornada de Tomsk, on havia fet diversos vídeos sobre com funciona la corrupció auspiciada per les elits provincials vinculades a Rússia Unida, el partit del líder del Kremlin. Aquell matí, a bord de l’avió de l’aerolínia privada S7, Navalni compara les seves sensacions pròximes a la mort amb "el petó d’un demèntor", aquells éssers freds, sense cara definida i molt alts que apareixen en les novel·les de Harry Potter i que són capaços de robar l’ànima als éssers humans. L’òscul "d’un demèntor no dol. La víctima simplement nota que la vida se li’n va", pot llegir-se en el relat.
Després de ser empresonat, en un relat del 17 de gener del 2024, encara no un mes abans de morir, mostra la frustració que té per no saber convèncer els seus compatriotes sobre la seva tornada a Rússia.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se