Kamala, ‘yes, she can’
Encara que l’entusiasme demòcrata sigui desbordant, convé escoltar els Obama alertant que el resultat serà molt ajustat
Barack y Michelle Obama apoyan a Kamala Harris en la convención demócrata de Chicago /
S’ ha arribat a aquesta Convenció Nacional Demòcrata després d’unes setmanes en què la campanya ha fet un gir espectacular i en què (gairebé) tot el que podria haver passat ha passat. En encara no sis setmanes ha tingut lloc un debat inèdit fora dels calendaris establerts: no s’havien fet mai debats presidencials al mes de juny. La pressa d’aquest primer debat Biden-Trump ha tingut dues conseqüències consecutives i gairebé immediates. Ha mostrat la vulnerabilitat del candidat demòcrata, però també ha permès un canvi de lideratge que en poc temps ha donat un tomb a les enquestes i a les expectatives del partit demòcrata. L’atemptat contra Trump, que alguns van llegir com un fet determinant, ha quedat enfosquit per l’enorme campanya de comunicació que està llançant a Kamala.
Amb un "yes, she can"
Barack Obama va beneir la candidatura de Kamala Harris a la presidència dels EUA, i amb "Kamala is ready for the job", Michelle Obama també apadrinava alhora el fiscal general de Califòrnia. I si els Obama donen tan obertament i contundentment suport a Harris, ¿què pot sortir malament?, pensen els demòcrates. La part simbòlica de la campanya queda coberta. Un partit sense fissures que recolza una de les seves, una demòcrata tipus que treballa en equip (o això pretenen vendre), acompanyada per Tim Walz, el que els adolescents anomenarien un NPC (non playable character), que envia un clar senyal a l’ala més progressista del Partit Demòcrata.
Harris no és ni la més esquerrana, ni la més carismàtica. D’origen biracial, filla de pares divorciats de classe mitjana i professionals d’èxit, i amb identitats múltiples: descendent de migrants, afroamericana, ameríndia, dona i feminista, és observada com un model aspiracional en la societat nord-americana. Podria haver seguit els passos de Hillary Clinton i apostar per la seva candidatura com la primera dona presidenta dels EUA, però en vista dels resultats de l’antecessora ha optat per centrar l’eix de la seva campanya en la reapropiació del concepte llibertat, fins ara en mans de Trump i tots els seus imitadors al llarg i ample del planeta.
Així, lluny de la llibertat entesa com la capacitat de fer el que un vulgui i de la manera que un vulgui, es reformula en la proposta demòcrata com la llibertat de l’Estat i dels americans per proporcionar aire i aigua nets, seguretat, per prendre decisions sobre la vida, o per respectar les decisions alienes, i crear aixi un millor marc de convivència. La seva campanya Fight for reproductive freedom assenyalant el mal causat per la prohibició de l’avortament i les seves conseqüències sobre els cossos de la dona, després de l’anul·lació per part del Tribunal Suprem del dret constitucional a l’avortament el 2022, és una bona mostra d’això.
Encara falten 76 dies perquè tinguin lloc les eleccions i, encara que l’entusiasme demòcrata sigui desbordant, convé, una vegada més, escoltar Michelle i Barack alertant que el resultat serà molt ajustat. Trump no ha baixat en intenció de vot i Harris ha arrossegat els indecisos al seu camp, però amb això potser no n’hi ha prou. I encara falta el debat de candidats del 10 de setembre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan