Harris elegeix el governador Tim Walz com el seu candidat a vicepresident
La dirigent opta entre mitja dotzena de finalistes pel governador de Minnesota per a les eleccions a la Casa Blanca / L’exprofessor apunta que es tracta del "més gran honor" de la seva vida
Harris y Walz en su primer mitin conjunto en Filadelfia
Un antic professor d’institut i entrenador de futbol americà, criat a diminuts pobles rurals de Nebraska i amb un quart de segle d’experiència militar com a voluntari en la Guàrdia Nacional. Kamala Harris ha triat el governador de Minnesota, Tim Walz, com el seu candidat a la vicepresidència després de dues setmanes d’intens procés de selecció entre mitja dotzena d’aspirants. La demòcrata va presentar ahir a la nit en societat el seu nou lloctinent en un míting a Pennsilvània a què seguirà una gira per set dels estats que podrien decidir les eleccions de novembre. Walz era segurament el més progressista de tots els finalistes, un home planer que ha sabut foradar en només uns dies la narrativa republicana amb els seus col·loquialismes i la seva visió harmònica del futur dels EUA.
Entre crits de joia i ovacions i amb la cançó Freedom de Beyoncé com a introducció Harris i Walz van sortir junts a l’escenari a la ciutat de Filadèlfia proclamant: "Guanyarem, Filadèlfia", va dir la candidata
Una vegada es va fer la designació de Walz , aquest va reaccionar descrivint el seu nomenament com "l’honor més gran de la meva vida". "La vicepresidenta Harris ens està ensenyant la política del que és possible. Em recorda una mica al meu primer dia d’escola", va dir abans de demanar als nord-americans que s’afegeixin a la seva campanya. Gairebé en paral·lel, la seva cap de files va apuntar que Walz "ha obtingut resultats per a les famílies treballadores" com a professor, entrenador, governador i veterà a l’Exèrcit. Una idea molt diferent de la que van llançar els seus rivals republicans, que van descriure Walz com un "perillós extremista liberal".
En la decisió de Harris sembla haver prioritzat la màxima no sempre seguida per altres candidats: el primer és no fer mal. És el que podria haver passat amb el governador de Pennsilvània, Josh Shapiro, molt qüestionat per l’ala progressista del partit pel seu suport incondicional a Israel a Gaza i les seves inclinacions neoliberals. U amb el també governador d’Illinois, J. B. Pritzker, un tauró de les finances criat en una de les famílies més riques del país. Walz és el contrari. Una cosa semblant a un home comú, un antic professor de geografia que va servir inicialment a l’Exèrcit per poder pagar-se els estudis i que coneix fil per randa aquesta Amèrica blanca, rural i vinguda a menys que ha basculat cap al trumpisme en els últims anys.
L’entorn de Harris havia dit aquests dies que buscava un polític amb experiència executiva i bona química personal, algú amb qui pogués compartir el pes del timó de comandament. Walz és de la seva mateixa generació. Té 60 anys davant els 59 de la vicepresidenta. I podria servir-li també com a antídot davant aquesta narrativa republicana que la presenta com una liberal elitista de San Francisco. Walz és el contrari. Va acabar l’escola en un llogarret de 400 habitants a les planes de Nebraska i durant anys ha sigut membre de l’Associació Nacional del Rifle, de la que es va distanciar per les seves polítiques a Nebraska. Walz parla com el nord-americà comú. No en va, la seva ocurrència de dir-li weird a Trump i als seus, un terme col·loquial que significa estrany o rar, es va fer viral.
De la vella escola
Notícies relacionadesPerò també té molts amics al Congrés a Washington, on se l’aprecia i se’l considera un interlocutor de pes després d’haver servit al Capitoli durant 12 anys. La matriarca del partit, Nancy Pelosi, aparentment va advocar per la seva candidatura, igual com la branca més esquerranosa del partit. I és que si bé no és un radical, se sembla als vells demòcrates d’antany, amb consciència social, pròxim als sindicats i sense massa hipoteques amb Wall Street. Com a governador a Minnesota va aprovar mesures com el menjar gratuït en les escoles, les baixes mèdiques per assumptes familiars, la protecció de l’avortament i la legalització de la marihuana.
En termes de pura estratègia electoral, Walz serveix per apel·lar al vot de l’Oest Mitjà, el marc geogràfic on es decidiran part de les eleccions, al vot de l’home blanc i de les regions despoblades del camp nord-americà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?
- Monarquia ¿Per què no?