El polvorí del Pròxim Orient
Defensa avalua la missió dels cascos blaus al Líban
Robles despatxa amb alts caps militars sobre la situació de la FINUL

Les possibilitats reals d’interposició dels cascos blaus espanyols al Líban, i el risc que corren amb el nou escenari de tensió a la zona formen part d’una reflexió crítica a la cúpula de Defensa sobre la missió FINUL, segons assenyalen fonts de les Forces Armades. La ministra Margarita Robles va rebre ahir informació puntual sobre la situació creada amb l’atac, dissabte, suposadament de Hezbol·là, que va matar 12 menors a la localitat drusa de Majdal Shams, i la resposta israeliana de dimarts amb un bombardeig de precisió a Beirut i ahir aniquilant el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran.
En una visita clau al Comandament d’Operacions (Mops) de les Forces Armades, a la base madrilenya de Retamares, la ministra, entre altres assumptes d’agenda, va tractar amb el tinent general nou cap d’aquest organisme, José Antonio Agüero, les previsions que tenen a la frontera libanesa. No estava prevista al principi una videoconferència amb els comandaments espanyols a la zona, segons sostenien fonts de Defensa dimarts, però finalment els reunits van contactar amb el cap d’Estat Major de la missió UNIFIL, el tinent coronel Javier Romera, perquè els donés l’última hora. Al voltant de les forces que estaven al seu càrrec van tenir lloc 27 incidents ahir.
Una font al cas de la perspectiva que li traslladen els militars al Govern adverteix sobre la lògica d’aquestes missions d’interposició: els cascos blaus "tenen un mandat per complir acordat amb les dues parts. Si es veu que no poden complir-lo o que els riscos són inassumibles, es considerarà la retirada".
"Molt de búnquer"
Fa 18 anys, l’ONU va acordar amb les parts en conflicte la presència d’una força de 10.000 (avui són 10.587) soldats de 40 nacions. En l’actualitat mana tot aquest contingent un general de Divisió espanyol, Aroldo Lázaro, amb quarter general a la base libanesa de Naqura. El desplegament vigila l’anomenada Blue Line a la frontera.
Un alt oficial de l’Exèrcit resumeix així l’última hora de la que s’ha convertit en la missió més perillosa de tropes espanyoles a l’exterior: un, "estan bé, fent molt de búnquer"; dos, "no està previst que tornin"; i tres, "tampoc està previst que canviï la missió". Però això era aquest dimarts i dit des de Marjayoun, abans de la resposta israeliana a Beirut. "L’escenari pot canviar en només 24 hores", adverteixen les fonts esmentades al principi. n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Crònica rosa L’amor sí que té edat
- El banc català confirma que hi ha "sobre la taula" una fusió alternativa
- El Consell «sabia perfectament» que el Poio s’havia desbordat 3 hores abans de l’SMS
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- Entrevista Alejandro Rodrigo, tècnic de llibertat vigilada: «Els joves disruptius han segrestat l’autoritat d’escoles i instituts»
- ASSUMPTES PROPIS Alizée Delpierre, sociòloga: "Els ultrarics volen ser atesos sense límits"
- PREGUNTES El temps de les il·lusions
- CICLISME Van der Poel guanya a Pogacar una Milà-Sanremo de llegenda
- La mort d’un mite de la boxa Foreman, el malvat convertit en l’afable avi d’Amèrica
- NATIONS LEAGUE Espanya confia en "la caldera" de Mestalla per prolongar la ratxa