Guerra al Pròxim Orient

L’ONU veu crims contra la humanitat d’Israel a Gaza

Un nou informe afirma que l’Exèrcit va bombardejar edificis residencials, camps de refugiats i altres objectius no militars

L’ONU veu crims contra  la humanitat d’Israel a Gaza
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Oficina de l’ONU per als Drets Humans afirma que bombardejos d’Israel a Gaza podrien constituir crims contra la humanitat a l’implicar "atacs sistemàtics contra la població civil", segons un informe publicat ahir que analitza sis d’aquests atacs a la Franja, on l’Exèrcit hebreu i Hamàs lliuren una guerra des del 7 d’octubre, informa Efe. Israel va replicar que l’informe "pateix de biaixos metodològics i a posteriori" que li resten credibilitat.

L’estudi se centra en els detalls de mitja dotzena de bombardejos perpetrats entre el 9 d’octubre i el 2 de desembre del 2023 contra edificis residencials, camps de refugiats, una escola i un mercat, en els quals es van verificar almenys 218 morts. Els atacs, en els quals es van fer servir bombes GBU-31, GBU-32 i GBU-39, van causar un alt nombre de víctimes civils i una enorme destrucció d’objectes no militars, "cosa que planteja seriosos dubtes sobre l’aplicació de les lleis de la guerra quant a respecte dels principis de distinció, proporcionalitat i precaució".

D’acord amb el cap de l’oficina de l’ONU, l’alt comissionat Volker Türk, la norma de reduir al mínim el perjudici a civils en accions bèl·liques "sembla haver sigut consistentment violada en la campanya de bombardejos d’Israel". També es remarca que oficials de les forces de defensa israelianes van arribar a qualificar com a "bèsties humanes" tots els residents de Gaza.

Notícies relacionades

"Atac indiscriminat"

L’informe indica que les bombes utilitzades en els bombardejos estudiats tenen capacitat per penetrar en diverses plantes d’un edifici de formigó i aconseguir que aquest s’esfondri. "A causa de la densa població de les àrees contra les quals es van dirigir aquests explosius, l’ús d’aquests, amb uns efectes tan amplis en extenses zones, és probablement un atac indiscriminat", prohibit per les lleis internacionals, defensa l’estudi.

Temes:

Gaza Israel