Els EUA redoblen els esforços perquè Israel i Hezbol·là evitin una guerra total

L’enviat de l’Administració Biden, Amos Hochstein, es reuneix amb líders libanesos a Beirut després de visitar Netanyahu el dia anterior

Els EUA redoblen els esforços perquè Israel i Hezbol·là evitin una guerra total
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Els Estats Units redoblen els seus esforços per evitar una guerra total entre Israel i la milícia libanesa Hezbol·là. Aquest és el missatge que l’enviat especial de l’Administració del president Joe Biden, Amos Hochstein, mira de transmetre en la seva visita a la regió. Després de passar per l’Estat hebreu, ahir va aterrar a Beirut, on es va reunir amb diversos líders libanesos. "Les persistents amenaces d’Israel contra el Líban no ens dissuadiran de continuar buscant una treva, que és una prioritat per a nosaltres i tots els amics del Líban", va declarar el primer ministre en funcions, Najib Mikati. La frontera libanesa-israeliana ha sigut escenari d’enfrontaments diaris que s’han cobrat centenars de víctimes mortals des del 8 d’octubre.

"El Líban no busca una escalada", va aclarir Mikati, que va assenyalar que el país dels cedres desitja "el restabliment de la seguretat, l’estabilitat i el final de les violacions en curs de la sobirania libanesa, així com de les massacres i la destrucció sistemàtiques perpetrades per Israel". En els últims dies, les escaramusses entre Hezbol·là i l’Exèrcit israelià s’han intensificat, fins i tot amb l’ús de nou tipus d’armament per part de la milícia libanesa. Al Líban, almenys 414 persones han mort durant aquests vuit mesos. Al voltant de 360 eren membres de Hezbol·là o d’altres faccions armades. En el costat israelià, han mort una desena de civils i 15 soldats. Per això, Hochstein considera "urgent" resoldre el conflicte diplomàticament.

"Resoldre el conflicte"

També el nord-americà, que ja va mediar en l’històric acord pel qual el Líban i Israel van demarcar les seves fronteres marítimes fa dos anys, es va reunir amb el cap de l’Exèrcit libanès, Joseph Aoun, i amb el president del Parlament, Nabih Berri. "És d’interès per a tothom resoldre el conflicte ràpidament i políticament; és possible, necessari i està al nostre abast", va insistir Hochstein, després d’unes converses que va considerar positives. A la seva arribada, el portaveu militar israelià, el contraalmirall Daniel Hagari, va fer una advertència. "La creixent agressió de Hezbol·là ens està aproximant al que podria ser una escalada més àmplia, una que podria tenir conseqüències devastadores per al Líban i tota la regió", va dir Hagari en un comunicat en vídeo en anglès.

Notícies relacionades

Després de l’assassinat del comandant més alt caigut fins ara, Hezbol·là va llançar l’andanada de coets i drons més gran des que va començar la guerra amb més de 200 projectils. Des d’aleshores, Israel també ha redoblat els seus atacs contra territori libanès. El grup proiranià ha condicionat la seva agressió al final de l’ofensiva militar israeliana sobre Gaza, que ja ha matat més 37.372 palestins. "Israel prendrà les mesures necessàries per protegir els seus civils, fins que es restableixi la seguretat al llarg de la nostra frontera amb el Líban", va insistir Hagari. Durant els últims mesos, els EUA i França estan treballant en una solució negociada a les hostilitats.

"Un alto el foc a Gaza o una solució diplomàtica alternativa també podria posar fi al conflicte a través de la Línia Blava" i permetre la tornada dels civils desplaçats al sud del Líban i al nord d’Israel, va dir Hochstein, després de recordar la necessitat d’aprovar l’acord proposat per Biden el 31 de maig. "Si l’Administració nord-americana vol treure Netanyahu del seu embolic, no té cap més camí que aturar la guerra [a Gaza], perquè la resistència al Líban i Palestina no oferirà cap regal a l’enemic", va dir dilluns el diputat de Hezbol·là, Hassan Fadlallah.

Temes:

Gaza Israel Beirut