Israel entra a la llista de països que violen els drets dels nens en guerres

Al menos 32 muertos en un bombardeo de Israel en una escuela de la ONU en Gaza

Al menos 32 muertos en un bombardeo de Israel en una escuela de la ONU en Gaza / BASHAR TALEB / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nacions Unides va notificar ahir a Israel la seva inclusió en una llista negra de països i entitats que violen els drets dels nens en conflictes armats, segons va informar el portaveu de la Secretaria General, Stéphane Dujarric. Després de fer-se pública la decisió, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va qualificar la mesura de "delirant" i va defensar que el seu Exèrcit és el "més moral del món". El pas donat per l’ONU es coneix un dia després de l’atac d’Israel contra una escola de l’UNRWA al centre de la Franja de Gaza, on van morir unes 40 persones, 14 d’elles nens, segons Hamàs.

Aquesta llista s’adjunta a l’informe anual que elabora l’oficina del secretari general, António Guterres, sobre la situació dels menors en contextos bèl·lics, i que ha de presentar-se al Consell de Seguretat el pròxim 14 de juny, va explicar el portaveu. Segons la pràctica habitual, se n’entregarà una còpia anticipada als membres del Consell aquesta data i l’informe es publicarà oficialment el 18 de juny. Després, serà discutit pels membres del Consell de Seguretat en un debat obert previst per al 26 de juny.

Dujarric va posar èmfasi en el fet que la confecció de la llista és "una iniciativa" encarregada anualment pels membres del Consell de Seguretat seguint "una metodologia comuna". En aquesta llista han aparegut anteriorment Rússia, l’Afganistan, l’Iraq, Myanmar, Somàlia, el Iemen i Síria, així com organitzacions extremistes com ara Estat Islàmic, Al-Qaida i Boko Haram.

Notícies relacionades

Reacció irada

L’ambaixador d’Israel a l’ONU, Gilad Erdan, va reaccionar de manera irada amb una publicació a X on se’l podia veure rebent la notificació i afirmant que "ara Hamàs continuarà utilitzant encara més escoles i hospitals" per atacar l’Estat jueu i que això "prolongarà la guerra i el patiment".