Per un gos que va matar

Per un gos que va matar

per jorge fauró

4
Es llegeix en minuts
Jorge Fauró

Kristi Noem, de 52 anys, és des del 2019 la governadora de Dakota del Sud, un estat nord-americà que a Europa coneixem tant com un habitant de Dakota coneix Las Alpujarras. Malgrat sortir amb assiduïtat a les pel·lícules d’indis i texans de l’època daurada del western. Coneixem Toro Assegut, natural d’aquestes terres, igual que Cavall Boig, dos sioux notables. I poc més. Els seus personatges il·lustres van viure fa més d’un segle. Natius a part, d’entre els noms que més poden sonar els europeus figura Cheryl Ladd, una actriu de carrera discreta, atrapada en el rol de substituir Farrah Fawcett com a àngel de Charlie. El sogre de Cheryl, Alan Ladd, era un actor famós i interpretava personatges de l’oest, però el Shane d’Arrels profundes no era de Dakota, sinó d’Arkansas. Potser un concursant de Pasapalabra encertaria en pocs segons que la capital de Dakota del Sud és Pierre, i que Sioux Falls n’és la ciutat més poblada. Només potser. Res a veure amb la inseparable parella Aspen, Colorado, dos noms que es pronuncien inevitablement junts. Pierre és nom de moltes coses. Kristi Noem és ara una altra veïna il·lustre a les faldilles de la muntanya Rushmore, un nou àngel de Charlie. O de Donald.

Sense marxa enrere

Ningú en aquest costat del planeta es fixaria de bon matí en Dakota del Sud si no fos per les últimes notícies de la governadora, ramadera, agricultora, propietària de petites i mitjanes empreses i primera dona al comandament d’aquest estat. Membre del Partit Republicà, la fins ara més ben posicionada per fer tàndem amb Donald Trump i convertir-se en possible vicepresidenta és, a més del que ja s’ha dit, escriptora. Gràcies a les seves memòries, titulades No Going Back ("sense marxa enrere") i revelades per The Guardian, també sabem que Noem va matar la seva gossa Cricket, una femella de brac alemany de 14 mesos que va espatllar a Noem una cacera de faisans. La "indomable" brac també va matar uns pollets.

Com explica en les seves memòries, enmig d’aquella partida de caça, la Cricket es va dedicar a fer coses de gos de 14 mesos, a saber: rondar pel ranxo per davant dels convidats, espantar els faisans, no fer gaire cas a la propietària i oblidar la singular relació que persones com Noem mantenen amb les armes de foc. Un error fatal. Al tornar aquell dia de la caça, Kristi es va aturar en una granja a prop de casa seva, on la Cricket es va dedicar a delmar la població avícola. Els últims minuts de la Cricket semblen extrets d’un guió de Los Soprano: "Vaig aturar la camioneta enmig de la carretera, vaig treure l’arma, vaig agafar la corretja i la vaig portar fins a un monticle de grava [...]. No va ser agradable, però havia de fer-ho", escriu la propietària del gos. Pum, pum. Havia de fer-ho.

En temps no tan llunyans, i atesa l’afecció de l’home nord-americà tipus per les seves mascotes, les aspiracions de la governadora de Dakota del Sud a la vicepresidència dels Estats Units s’haurien dinamitat al conèixer-se l’episodi. O alguna cosa similar, perquè ja se sap, segons explica ella mateixa, que també va matar una cabra: "Era desagradable, rància i fastigosa". Pum, pum. Havia de fer-ho.

Notícies relacionades

Precisament, el salt a la política de Donald Trump, un personatge trufat d’excentricitats i de comportaments més que reprovables amb els seus rivals o amb les dones –inclosa la seva i alguna actriu porno–, va aplanar el terreny a la barra lliure de la immoralitat en la política americana. S’ha de veure, per tant, si aquesta nova Cruella de Vil matagossos i matacabres ha cavat la seva tomba política o si el compromissari republicà perdonarà aquests detallets.

"Would you buy a used car from this man?" (¿Compraria el cotxe utilitzat d’aquest home?), preguntaven el 1960 els assessors de JFK sobre un retrat de Nixon. ¿Deixaria vostè la seva mascota a les mans d’aquesta dona? A saber. Tot és possible en la nova era en què va entrar la política nord-americana a partir del trumpisme. Així sembla que ho entén la governadora, que va sortir al pas del polèmic fragment de les seves memòries amb l’explicació que va matar la Cricket per demostrar que està preparada per fer el que calgui, encara que sigui "lleig" i "difícil", tant en la vida com en la política. Són tan importants les mascotes en la vida nord-americana que Trump va retreure a Biden que era el primer president en diverses dècades que no tenia un gos a la Casa Blanca. Tot i així, és possible que Kristi Noem no ho tingui tot perdut, perquè aquest refrany no el deuen conèixer a Dakota: "Por un perro que maté, mataperros me llamaron".

Temes:

Donald Trump