Cita electoral al Regne Unit

Sunak avança les eleccions amb les enquestes en contra

El primer ministre britànic convoca comicis el 4 de juliol amb la confiança d’aprofitar l’empenta econòmica i el seu pla migratori

El primer ministre vol aprofitar l’efecte de la baixa inflació per fer valer la seva figura

Els laboristes surten amb un avantatge de 20 punts sobre els conservadors, segons diverses enquestes

Sunak avança les eleccions amb les enquestes en contra
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit celebrarà eleccions anticipades el pròxim 4 de juliol. Ho va confirmar ahir el primer ministre, Rishi Sunak, després de la reunió que va mantenir a Downing Street amb els ministres del seu Govern. "És el moment perquè el Regne Unit decideixi sobre el seu futur. Que decideixi si volem continuar amb el progrés aconseguit fins ara o arriscar-nos a tornar al principi, sense pla i sense certeses", va assegurar. Amb aquest avanç, Sunak mirarà d’aprofitar-se de l’impuls d’una economia que mostra lleugers símptomes de recuperació i de les recents mesures aprovades en matèria migratòria, inclòs el pla de deportació de sol·licitants d’asil a Ruanda, tot i que per ara les enquestes el situen encara lluny del Partit Laborista.

El primer ministre es va presentar com l’únic capaç d’aportar estabilitat al país en els pròxims cinc anys, així com de garantir la seguretat nacional en el que va qualificar com el moment "més perillós" per al món des del final de la guerra freda. Unes promeses amb caire electoral i que va complementar amb atacs contra el líder laborista, Keir Starmer. "Si [Starmer] no té la convicció per mantenir la seva paraula i si no té el coratge per dir-li a la gent què vol fer, ¿com pot pretendre que confiïn en ell per liderar el partit en aquests moments d’incertesa?", va afirmar en un discurs davant el número 10 de Downing Street.

El líder laborista no va trigar a respondre als atacs del primer ministre i va destacar els fracassos del Govern, que per ara ha sigut incapaç de frenar les arribades irregulars d’immigrants al país i de reduir les llargues llistes d’espera al Servei Nacional de Salut (NHS). "Si els conservadors aconsegueixen governar cinc anys més, se sentiran legitimats per continuar igual. No canviarà res", va alertar Starmer, que va llançar una nova picada d’ullet als votants conservadors moderats al recordar el gir al centre que ha fet el seu partit des de les eleccions del 2019. "Un vot per al Partit Laborista és un vot per a l’estabilitat econòmica i política. Un vot per acabar amb el caos", va sentenciar.

Promesa complerta

Sunak confia a aprofitar l’empenta de les últimes dades de la inflació, que ha arribat al 2,3% a l’abril, i demostrar als electors més escèptics que la seva proposta econòmica funciona. Malgrat que les dades de l’últim mes han sigut una mica pitjors del que s’esperava, el primer ministre ha aconseguit complir una de les cinc grans promeses que va llançar poc després d’accedir al càrrec: la de reduir la inflació a la meitat i situar-la per sota del 5%. A banda de les dades de la inflació, el Govern també confia a aconseguir el suport dels electors amb les recents baixades d’impostos –entre les quals, les contribucions a la Seguretat Social– i amb el lleuger creixement econòmic, del 0,6%, el primer trimestre de l’any.

Notícies relacionades

Una altra de les claus serà la posada en marxa de les deportacions de sol·licitants d’asil a Ruanda, prevista per a aquestes dates. La convocatòria electoral anticipada permetrà previsiblement al primer ministre demostrar que és possible portar a terme el pla i donarà poc marge per a possibles contratemps abans de la cita amb les urnes. En cas d’aconseguir iniciar els primers vols abans dels comicis, la mesura serà plantejada com una important victòria, tot i que el Govern segueix lluny de complir la promesa de frenar la immigració irregular. El nombre d’arribades al Regne Unit a través del canal de la Mànega ha augmentat un 36% des de principis d’any respecte al mateix període de l’any anterior.

Les probabilitats d’una victòria dels tories continuen sent remotes. Les últimes enquestes situen el Partit Laborista com el clar guanyador amb més d’un 40% dels vots, més de 20 punts per sobre del Partit Conservador. El gir al centre del líder laborista, Keir Starmer, està convencent els conservadors moderats més descontents amb el Govern, mentre que les promeses incomplertes en matèria migratòria estan provocant una fugida de l’electorat més radical cap al partit Reform UK, que les enquestes situen com a tercera força al Parlament.