Catàstrofe natural

Les inundacions de Rio Grande do Sul anticipen el drama climàtic del Brasil

127 persones han mort, 375 han resultat ferides i hi ha un total d’1,5 milions d’afectats

La superfície negada equival a l’extensió de les 10 ciutats més grans del país

Les inundacions de Rio Grande do Sul anticipen el drama climàtic del Brasil

Abel GILBERT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El futur climàtic ha arribat al Brasil amb els seus senyals catastròfics a Rio Grande do Sul. Les imatges d’un estat sota les aigües, amb altures de més de cinc metres, han sigut tan eloqüents que han deixat mut el país. El cel continua llançant les seves amenaces. Algunes autoritats amb prou feines balbotegen paraules dramàtiques mentre es comptabilitzaven les víctimes fatals de les pluges i inundacions, unes 127, els 374 ferits i 146 desapareguts que poden engrossir la llista de morts, els 1,5 milions de persones afectades. El dany s’ha escampat com un torrent per 123 ciutats, 300.000 edificis residencials, 800 centres sanitaris, 682 escoles, 1.347 temples religiosos i 2.601 propietats agrícoles. Tot ha sigut tan devastador com, fins a cert punt, esperat pels ambientalistes.

La recent catàstrofe suposa per als científics un punt d’inflexió i l’anunci que tot serà pitjor. "Les tragèdies climàtiques al Brasil s’estan produint abans del previst", va reconèixer el destacat climatòleg brasiler Carlos Nobre. El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) contemplava una sèrie de fenòmens brutals com sequeres i inundacions per al 2030 o el 2040. "Està passant molt abans". Les previsions han de ser revisades en vista dels últims esdeveniments.

Les calamitats s’acceleren, i Rio Grande és la prova material dels seus efectes. L’informe 2023 de l’IPCC ja havia establert una relació entre les fortes pluges i el canvi climàtic. Thelma Krug, que va exercir durant set anys el càrrec de vicepresidenta d’aquest organisme, va assenyalar que les ciutats sota l’aigua, amb carrers transitats per bots, canoes i pneumàtics flotants, "confirmen una cosa que diem des de fa molt temps: que a més de la variabilitat natural que porta a esdeveniments extrems, hi ha una contribució o influència humana". I va afegir: "Desgraciadament, hi ha una probabilitat molt alta que aquests fets tornin a produir-se d’una manera més freqüent i intensa".

Les empreses de Porto Alegre, la capital estatal, Urbideias i Versa Urbanismo van superposar el mapa de la superfície inundada de Rio Grande a les extensions de les 10 ciutats més importants del Brasil: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasília, Fortaleza, Salvador, Belo Horizonte, Manaus, Curitiba, Recife i Goiânia. L’exercici de projecció és esgarrifós: no només perquè va establir la dimensió territorial de l’esdevingut, sinó perquè representa una cartografia del que podria passar-li a tots aquests districtes. L’Institut d’Investigacions Hidràuliques (IPH) va calcular per la seva banda que si, en comptes de Rio Grande, l’aigua hagués avançat amb la mateixa voracitat a la capital paulista, el principal districte brasiler, on viuen milions de persones, tindria ja submergits bona part dels seus grans barris.

Massa d’aire càlid

Notícies relacionades

Els especialistes coincideixen que les fortes precipitacions que van afectar Rio Grande poden ser explicades per la presència d’una massa d’aire càlid sobre la zona central del país, que bloqueja el front fred de la regió sud i provoca les intenses pluges. A això cal sumar-hi l’impacte del Niño, responsable de l’escalfament de les aigües de l’oceà Pacífic, però també la desforestació a gran escala, que ha generat un augment de la temperatura de la superfície i reduït la quantitat del que es coneix com a evapotranspiració: el retorn de l’aigua a l’atmosfera.

El país no estava preparat ni tampoc no va ser capaç d’anticipar el que li queia al damunt, segons un editorial molt crític de la Folha de Sao Paulo.

Temes:

Brasil El País