Kíiv assegura haver desbaratat un pla del Kremlin per assassinar Zelenski

La policia deté dos coronels de la guàrdia personal del president ucraïnès que haurien compartit informació classificada amb agents russos

Kíiv assegura haver desbaratat un pla del Kremlin per assassinar Zelenski

ricardo mir de francia

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Havia de ser un regal per a Vladímir Putin amb motiu de la seva cinquena presa de possessió a Rússia, escenificada ahir entre els murs del Kremlin, però la suposada trama va quedar finalment en res. Les autoritats ucraïneses van anunciar la desarticulació d’un pla orquestrat des de Moscou per assassinar el president Volodímir Zelenski i els caps del seu servei d’espionatge.

L’anunci va venir precedit de l’arrest de dos coronels de la guàrdia personal de Zelinski que, segons el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU), haurien compartit informació classificada amb els agents del Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB) al comandament de l’operació. D’acord amb les mateixes fonts, el pla consistia a monitoritzar els moviments del president ucraïnès per a segrestar-lo i eventualment matar-lo.

"La xarxa, les activitats de la qual eren supervisades per l’FSB des de Moscou, incloïa dos coronels de la Seguretat de l’Administració de l’Estat que estaven filtrant informació classificada a Rússia", va dir l’SBU en un comunicat. Els dos coronels van ser detinguts sota sospita d’alta traïció i conspiració per cometre actes terroristes. Tots dos formaven part del cos que s’encarrega de la seguretat dels dirigents ucraïnesos i havien sigut reclutats abans de l’inici de la invasió el 2022, segons l’SBU. Els serveis d’intel·ligència van assegurar que el pla també contemplava l’assassinat del cap de l’SBU, Vasil Maliuk, i del responsable de la intel·ligència militar, el general Kirilo Budanov. El Kremlin no ha fet comentaris al respecte fins ara.

No és la primera vegada que les autoritats ucraïneses revelen potencials plans de Rússia per liquidar el lideratge ucraïnès, cosa que ja es va intentar en els primers compassos de l’agressió militar. En una recent entrevista amb la televisió italiana, Zelenski va comptabilitzar fins a una desena de plans per matar-lo. En els més dels dos anys que han transcorregut des de l’inici de la guerra, Kíiv ha portat a terme diverses purgues als seus cossos de seguretat per arrestar funcionaris sospitosos d’exercir d’agents dobles per al Kremlin.

Notícies relacionades

Regal per a Putin

D’acord amb la informació de l’SBU, la intenció de la trama era assassinar el general Budanov abans de la Pasqua ortodoxa, que es va celebrar el 5 de maig. A això seguiria el magnicidi de Zelenski, concebut com a "regal per a Putin abans de la seva presa de possessió", segons Maliuk, el cap de l’espionatge SBU. Aquestes mateixes fonts afirmen que un dels objectius de la xarxa era reclutar potencials "executors" del pla entre els agents que protegeixen el president per "prendre’l com a ostatge i després matar-lo". La trama contemplava també esborrar el rastre de l’operació llançant drons i míssils sobre el lloc de l’execució.