Israel pren la part palestina del pas de Rafah i bombardeja l’enclavament

L’Exèrcit hebreu segella així la Franja de Gaza al controlar l’únic pas fronterer per on fugia la població i entra l’ajuda / Borrell apunta que l’atac "tornarà a causar moltes víctimes civils"

Israel pren la part palestina del pas de Rafah i bombardeja l’enclavament

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS SILVIA MARTÍNEZ

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La bandera israeliana ja oneja al pas de Rafah. Dimarts a la matinada tancs israelians van irrompre al costat gazatí d’aquest encreuament fronterer a la frontera amb Egipte mentre els seus avions bombardejaven la ciutat, on s’amunteguen gairebé un milió i mig de palestins desplaçats. Almenys 22 gazatins van morir en una nit de bombardejos constants, després que el gabinet de guerra anunciés que no aturaria la seva "operació" militar. Israel va posar així el tancament definitiu a Gaza al passar a controlar l’únic encreuament fronterer pel qual la població palestina podia fugir a Egipte pagant elevades sumes de diners.

Israel va justificar la presa d’aquest pas perquè estava sent utilitzat "amb finalitats terroristes", tot i que no va proporcionar proves que justifiquin aquesta acusació. "Diumenge es van llançar coets des de la zona d’encreuament cap al pas de Kerem Shalom [a la frontera entre Gaza i Israel], amb el resultat quatre soldats de l’Exèrcit israelià morts i altres de ferits", van dir fonts militars a través d’una sèrie de tuits on es veuen els tancs arrasar les infraestructures de l’encreuament. Ara mateix, tant el pas de Rafah com el de Kerem Shalom estan tancats, d’acord amb les Nacions Unides, per la qual cosa s’ha aturat l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament.

"Condició necessària"

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va justificar la presa de l’encreuament de Rafah com un "pas important" per aconseguir "el desmantellament de Hamàs" i va afegir: "La pressió militar és una condició necessària per a la tornada dels nostres captius". En una visita a les tropes a la part sud de la frontera de Gaza, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, va prometre que l’operació a Rafah "no s’aturarà fins que Hamàs sigui eliminada a la zona o el primer ostatge torni a Israel".

Des de diferents racons del món, els líders globals es van pronunciar en contra del que sembla ser el primer pas ferm en la tan anunciada ofensiva de Rafah. Una invasió a gran escala d’aquesta ciutat del sud de Gaza per part de les forces israelianes seria "un error estratègic, una calamitat política i un malson humanitari", va advertir el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Moltes víctimes civils

"L’ofensiva terrestre contra Rafah ha començat de nou, malgrat totes les peticions de la comunitat internacional, dels EUA, de la UE. Tothom ha demanat a Netanyahu que no ataqui Rafah, però l’atac ha començat", va lamentar l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, al arribar al consell de ministres de Desenvolupament que es va celebrar ahir a Brussel·les.

"Em temo que causarà de nou moltes víctimes civils. Diguin el que diguin hi ha 600.000 nens a Gaza que seran empesos cap a zones segures, però no hi ha zones segures a Gaza", va avisar Borrell, que va lamentar la falta d’acord per a un alto el foc. "Hamàs l’ha acceptat, Israel l’ha rebutjat", va dir sense entrar a valorar el nou escenari.

En aquest sentit, les delegacions de Hamàs i Israel van continuar ahir les converses amb els mediadors al Caire. Netanyahu va ordenar a la delegació israeliana que "es mantingués ferma en les condicions necessàries per a l’alliberament" dels ostatges israelians a Gaza i en els "requisits essencials per garantir la seguretat d’Israel", segons va informar la seva oficina en un comunicat. El grup palestí, per la seva banda, va acusar Israel de sabotejar les negociacions per arribar a la treva. "Israel està portant la regió cap a un desastre i continua amb la seva política de fam i persecució dels palestins", va denunciar Hamàs en un comunicat. Des de l’enclavament palestí, les autoritats sanitàries van informar que milers de pacients greus ja no podran abandonar-lo per rebre tractament a causa del tancament del pas de Rafah.

Biden reafirma el seu compromís amb Israel fins i tot amb «desacords»

Notícies relacionades

El president dels EUA, Joe Biden, va reafirmar ahir el seu "ferri" compromís amb Israel, fins i tot quan "hi ha desacords", i va assegurar que a les universitats nord-americanes, sacsejades des de fa setmanes per protestes contra la guerra a Gaza, "no hi ha lloc per a l’antisemitisme". "El meu compromís amb la seguretat del poble jueu, la seguretat d’Israel i el seu dret a existir com un Estat jueu independent és infrangible. Fins i tot quan no estem d’acord", va dir durant un discurs en una cerimònia al Capitoli per recordar les víctimes de l’Holocaust.

Biden va condemnar el "ferotge repunt de l’antisemitisme als EUA" i va advertir que encara avui el món "corre el risc de no conèixer la veritat" sobre els horrors de l’Holocaust, quan sis milions de jueus van ser sistemàticament assassinats per l’Alemanya nazi. "Aquest odi segueix arrelat als cors de massa persones al món", va lamentar el mandatari, mentre va considerar que l’atac del grup islamista Hamàs del 7 d’octubre "va donar vida" a aquest odi amb l’assassinat de 1.200 israelians. "Això no va passar fa 75 anys, sinó només fa sis mesos i mig, i la gent ja ho està oblidant, s’està oblidant que Hamàs va desencadenar aquest terror, que va ser Hamàs qui va agredir els israelians i que va ser Hamàs qui va agafar ostatges. Jo no ho he oblidat i vosaltres tampoc, i no ho oblidarem", va prometre Biden.