La meitat de la població de Gaza ja està en situació de fam

Almenys 1,1 milions de persones pateixen el grau de gana més greu, el doble de les registrades del desembre al febrer

La meitat de la població de Gaza ja està en situació de fam

IRENE SAVIO

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La gana a Gaza ha arribat a un punt que qualsevol volta portarà directament a un lloc: la mort. Aquest és el destí que espera a la meitat de la població de la Franja (i fins al 70% al nord) en aquesta fase, si no hi ha una intervenció externa immediata. L’advertència no procedeix d’algun activista o oenagé minoritària. És el veredicte, divulgat ahir, del vuitè Global report on dood crises, fet per la Xarxa d’Informació sobre Seguretat Alimentària, aliança integrada per l’ONU, els EUA i la UE.

La situació ha escalat en temps rècord, segons aquesta font. Actualment, almenys 1,1 milions de persones ja s’enfronten a l’anomenada fase 5/Catàstrofe. Aquest és el grau de gana més greu que pot afrontar la humanitat, l’anomenada fam. Ho estableix la Classificació Integrada de les Fases (CIF, en català, IPC, en anglès), l’eina internacionalment aprovada que s’utilitza per mesurar aquests fenòmens. L’informe, que dona oficialitat a aquesta realitat, també aclareix que al nord de la Franja aquest percentatge és del 70%.

Notícies relacionades

La dada actualitzada, que inclou la previsió fins al juliol, indica que la xifra és el doble de la registrada el trimestre del desembre al febrer, quan un quart dels 2,2 milions d’habitants de Gaza (el 26%) afrontaven el nivell 5. Lluny de millorar, la mateixa font remarca que Gaza s’ha convertit en "la crisi alimentària més greu" des que existeix l’informe, amb tots els habitants de la Franja en la fase 3 o superior.

De fet, segons l’anàlisi, un altre 38% de la població gaziana es troba en la fase 4/Emergència i un 12% està en la fase 3/Crisi. En canvi, ni una sola persona es troba en les fases 1/Mínima i 2/Accentuada, les més lleus de la classificació i que indiquen riscos més baixos d’inseguretat alimentària.

Temes:

Gaza IPC