Procés històric als EUA

La fiscalia veu «conspiració» i la defensa de Trump ho anomena «democràcia»

Les dues parts obren el judici del cas Daniels amb al·legats diametralment oposats 

L’acusat va mantenir el rostre seriós durant tota la sessió

«No hi ha res de dolent a intentar influir en una elecció», va dir l’advocat principal del republicà

La fiscalia veu «conspiració» i la defensa de Trump ho anomena «democràcia»

Idoya Noain

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"Una conspiració criminal per minar la integritat d’unes eleccions presidencials i un encobriment" o "res de dolent", només la baralla d’un home amb dret a protegir la seva família, la seva reputació i la seva marca. Aquesta és la disjuntiva que fiscalia i defensa van presentar ahir en els seus al·legats inicials al jurat popular que té a les seves mans el destí de Donald Trump.

El republicà és ja el primer expresident dels Estats Units imputat penalment. I del que decideixin aquests set homes i cinc dones en aquest cas, el primer dels quatre penals que afronta Trump que arriba a judici i possiblement l’únic que es resolgui abans de les presidencials de novembre, depèn que es pugui convertir també en el primer candidat a la Casa Blanca que és un criminal convicte.

El rostre seriós que l’acusat va mantenir al llarg de tota la primera jornada, que EL PERIÓDICO va poder seguir a la sala adjacent a la 1530 amb un circuit tancat de televisió, només ratifica la gravetat del que està en joc.

Perquè aquest cas, conegut com el del pagament de 130.000 dòlars a Stormy Daniels, és una bomba de morbo que inclou històries d’aventures extramatrimonials amb aquesta estrella del porno i amb la model de Playboy Karen McDougal, acords de confidencialitat i arranjaments amb diaris sensacionalistes, pagaments per silenciar les dones que asseguren haver mantingut relacions sexuals amb ell i falsificació de documents. Però és molt més.

La trama

En la versió de la fiscalia que dirigeix Alvin Bragg, que va aconseguir l’any passat que un gran jurat aprovés la imputació amb 34 càrrecs i que ahir va presentar en els al·legats inicials Matthew Colangelo, és aquesta conspiració criminal per interferir en les eleccions del 2016, que Trump va acabar guanyant contra Hillary Clinton.

Colangelo va fer davant el jurat un repàs detallat de la trama. I tot i que aquesta s’ha explicat infinitat de vegades des que el gener del 2018 The Wall Street Journal va revelar els pagaments a Daniels que va fer Michael Cohen, llavors advocat i maquinador de Trump, al qual després el ja president va reemborsar, cometent el suposat frau documental per ocultar aquests pagaments, elevada a relat ordenat davant el jurat va entrar en una altra dimensió.

La fiscalia va començar recordant una reunió entre Trump, Cohen i David Pecker, president i conseller delegat de l’empresa propietària del diari sensacionalista National Enquirer, en la qual van acordar que la seva xarxa de mitjans seria els "ulls i orelles" per a la campanya de Trump, i Cohen informaria de qualsevol potencial història negativa per al president.

Així l’Enquirer va comprar la història d’un antic porter d’un edifici de Trump que promovia una història sobre un presumpte fill bastard, que va comprovar falsa. Després va pagar 150.000 dòlars per aconseguir els drets de la de McDougal, només per enterrar-la. I després van avisar de la de Daniels.

Aquesta ja la va pagar Cohen amb un esquema organitzat, segons la fiscalia, amb Trump i el conseller financer de la seva organització, Allen Weisselberg. L’advocat va rebre 420.000 dòlars (el pagament a Daniels, el que havia de pagar d’impostos i un extra). I Trump, sempre segons la fiscalia, va ocultar els reemborsos "mentint en els seus registres empresarials una vegada i una altra". "Va ser frau electoral, simplement", va dir.

El missatge de l’advocat

A aquest relat el va seguir la versió als antípodes de Todd Blanche, principal advocat de la defensa de Trump. Poc després d’obrir assegurant que "el president Trump és innocent, no va cometre cap delicte", el lletrat va deixar una de les frases memorables d’aquest primer dia: "Tinc una alerta de espòiler: no hi ha res de dolent a intentar influir en una elecció: se’n diu democràcia", va afirmar. "[Els fiscals] posen alguna cosa sinistra en aquesta idea, com si fos un crim. Aprendran alguna cosa", va dir al jurat: "No ho és". Blanche va utilitzar part del seu temps en mirar de demolir d’entrada la credibilitat de Cohen, que serà testimoni estrella de la fiscalia, i també d’atacar Stormy Daniels.

Notícies relacionades

Les dues parts van coincidir en dos arguments, però per esgrimir conclusions oposades. Tant Colangelo com Blanche van definir Trump com un empresari "frugal", "que mira cada centau". Però mentre la fiscalia assegura que això mostra l’important que era per a ell el silenci de Daniels, la defensa qüestiona que fes aquest pagament a Cohen.

També fiscalia i defensa van coincidir a demanar als membres del jurat (on un dels sis suplents és originari d’Espanya) que "utilitzin el seu sentit comú" i es concentrin en els fets, les proves, els testimonis i els documents. Però mentre Colangelo es va mostrar segur que si ho fan "arribaran a una única conclusió inescapable: que Donald Trump és culpable", Blanche va defensar que fent el mateix determinaran la innocència del seu client.

Temes:

Donald Trump