Benvingut, Mister Chery

Benvingut, Mister Chery

Gabriel Ubieto Xavier Pérez

1
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez

El viacrucis per reindustrialitzar l’antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona s’acosta al final. Tot apunta que divendres es firmarà l’acord pel qual el fabricant d’automòbils xinès Chery s’instal·larà als terrenys que Nissan va deixar d’utilitzar el 2021 després de 41 anys. La companyia acoblarà en els 300.000 metres quadrats disponibles els seus vehicles elèctrics Omoda, que ja comercialitza a Europa, com expliquen Gabriel Ubieto i Xavi Pérez.

Ho farà després de crear una societat conjunta amb l’enginyeria Btech –encarregada de la reindustrialització– i després de rebre ajudes públiques encara sense quantificar, tant del Ministeri d’Indústria com del Govern. El projecte compta, a més, amb el suport de sindicats i patronals.

El desembarcament de Chery, el país del qual és el principal productor d’automòbils del món, permetrà la permanència dels 600 extreballadors de Nissan que ja han sigut contractats per Btech. Aquests suposen un quart del total d’empleats que va arribar a tenir la fàbrica de la Zona Franca.

Notícies relacionades

L’arribada de l’hereu industrial de Nissan és una gran notícia per a l’economia catalana i el seu estat d’ànim, que pateix pel trasllat de les seus socials de grans empreses –sense retorn a la vista–, l’infrafinançament o la falta d’inversió en infraestructures. En aquest context, l’arribada de Chery ha de contribuir a accelerar la urgent reindustrialització que necessita Catalunya. L’autonomia fa bé a voler elevar el pes del sector industrial en el seu PIB –que ronda el 20%, molt per sota de la mitjana europea– per frenar la terciarització de la seva economia i per elevar la seva autonomia estratègica davant les deslocalitzacions i a l’atur.

El camí no serà senzill ni ràpid, perquè, a més a més, requereix consens publicoprivat i ha d’anar acompanyat de més digitalització i formació. Però operacions com les de Chery, que contribueixen al seu torn a accelerar la mobilitat elèctrica, van en la bona direcció.

Temes:

Barcelona Govern