Ucraïna es mostra desesperada pel bloqueig de l’ajuda militar dels EUA

Zelenski avisa que si el país no rep les ajudes promeses pels seus socis occidentals hi haurà "un bany de sang" i "tot serà destruït"

Ucraïna es mostra desesperada pel bloqueig de l’ajuda militar dels EUA

IRENE SAVIO

5
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

"Ucraïna necessita desesperadament sistemes de defensa antiaèria". Aquesta afirmació, pronunciada per l’expert militar ucraïnès Iuri Zbanatskí en una entrevista amb EL PERIÓDICO, coincidia aquesta setmana perfectament amb el clima d’angoixa extrema a Ucraïna davant la creixent escassetat de munició per defensar les ciutats del país, a causa de l’actual bloqueig republicà al Congrés nord-americà de l’ajuda militar promesa pels EUA. Sense ella, "tot serà destruït i morirà molta gent, serà un bany de sang; parlem de centenars de milers de víctimes", ha dit el president del país eslau, Volodímir Zelenski, davant la desesperant falta de material per defensar-se dels atacs russos.

Una petició que no és nova, però sí insòlitament dramàtica i que revela la desesperació de les autoritats ucraïneses davant l’espectacle de bombardejos constants i centrals elèctriques rebentades (com la d’Ukraïnka, a l’óblast de Kíiv, arrasada completament dijous), turmentades ara també per noves tàctiques utilitzades per l’Exèrcit rus, com el creixent ús de bombes planadores (també conegudes com glide bombs). El temor és que això marqui una nova fase, encara més dolorosa per a Ucraïna, després de mesos en què el país no ha patit derrotes catastròfiques en el camp de batalla (el front amb prou feines s’ha mogut) i ha pogut protegir, en part, les seves principals ciutats i algunes infraestructures estratègiques dels atacs russos.

Panorama desolador

El panorama que descriu Zbanatskí és desolador. "L’amenaça número u ara mateix són les bombes planadores, que són barates i permeten atacar cada dia les posicions ucraïneses, però també les ciutats, especialment les que són a prop del front, com Khàrkiv, Kherson i Sumi. La segona amenaça és l’ús de míssils balístics; Kíiv és l’única ciutat que pot presumir d’una protecció més o menys efectiva. A més d’això, Rússia ha intensificat l’ús de míssils de creuer subsònics i drons iranians. Tot això està esgotant les nostres reserves", diu aquest analista sènior, especialitzat en forces aèries de Militarni. Aquesta setmana, els EUA han anunciat la venda dels veterans míssils Hawk per 138 milions de dòlars per a Ucraïna, però aquest sistema no es considera adequat per contrarestar míssils balístics o hipersònics.

Mikola Belieskov, expert de l’Institut d’Estudis Estratègics de la capital ucraïnesa, comparteix aquesta anàlisi i també apunta amb el dit directament a Washington. "A excepció d’un paquet d’ajuda militar nord-americana rebut en el primer trimestre del 2024 i que el suport dels EUA és essencial per a la defensa aèria, Ucraïna no ha rebut res aquest any, i els paquets del quart trimestre del 2023 també han sigut relativament petits", afirma Belieskov respecte a la situació actual. "Alhora, Rússia turmenta Ucraïna amb constants atacs de centenars de míssils, UAVs i bombes planadores. És per això que no podem aguantar indefinidament amb els subministraments esgotats", afegeix aquest especialista en declaracions a EL PERIÓDICO. Segons apunten les últimes estimacions, l’Exèrcit rus ha utilitzat 3.500 bombes aèries guiades aquest any, és a dir, un augment significatiu de la munició respecte a les xifres registrades per aquestes dates l’any 2023.

Defensa estratègica

El respectat International Institute for Strategic Studies també considera important la defensa aèria perquè el país no caigui. "Kíiv s’enfronta a l’amenaça que la guerra de desgast en el domini aeri afavoreixi Rússia cada vegada més, al no tenir un suport adequat dels Estats Units ni dels seus aliats. La capacitat d’Ucraïna per continuar contrarestant les amenaces aèries russes i imposar càstigs a les Forces Aeroespacials Russes continua sent important per al resultat de la guerra", ha escrit l’institut, amb referència a la situació actual. Per la seva banda, el diari alemany Bild ha comentat que el país podria haver esgotat els seus armaments Iris-T i Patriot, considerats actualment com els més eficaços per a aquesta defensa.

Per acabar-ho d’adobar, la situació terrestre tampoc és de les millors. Aquesta setmana, el general nord-americà Christopher Cavoli, comandant dels EUA a Europa, va declarar per escrit al Congrés que les forces russes han reemplaçat les seves pèrdues en el camp de batalla "molt més ràpid" del que s’esperava. "El missatge general que els transmetria és que l’Exèrcit rus ha tornat a créixer fins on estaven abans [de febrer del 2022]", va afirmar el general. Tot això amb el preàmbul que, si bé Europa continua proporcionant ajuda a Ucraïna (el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va prometre recentment que la Unió Europea ho farà "més sovint i més ràpid"), de moment no es considera suficient ni per la quantitat ni per la rapidesa d’entrega ateses les necessitats del país.

Pressió terrestre

En els camps de batalla "tenim molts problemes, des del reclutament i entrenament fins a la falta de material i municions", coincideix Zbanatskí, que, tot i així, descarta un col·lapse immediat dels fronts ucraïnesos, com recentment fonts militars pròximes pròximes a Valeri Zalujni van assegurar a la revista Politico. "Cal tenir en compte que els russos han programat una nova etapa de mobilització per a aquest estiu i que necessitaran temps per entrenar el personal", assenyala amb referència a la possible arribada d’aquestes tropes.

Notícies relacionades

Una dada exemplifica la pressió que estan patint també zones recuperades per Ucraïna l’any passat en la contraofensiva de l’estiu: l’última decisió del governador de Khàrkiv, Oleh Siniegubov, d’ordenar l’evacuació de tres districtes més de la ciutat, quan també es temen atacs massius contra Khàrkiv i Odessa. Això s’afegeix a la situació de malestar intern per la recent llei de mobilització de civils aprovada aquesta setmana pel Parlament ucraïnès. Alguns observadors qualifiquen aquesta mesura com a fruit de la desesperació ucraïnesa, perquè ara serà molt més fàcil que rebin una citació les persones que fins ara havien evitat anar a la guerra.

En les últimes hores, Zelenski ha agraït a Alemanya l’entrega de sistemes de defensa. "Agraeixo al canceller Scholz la decisió d’entregar a Ucraïna un sistema de defensa aèria Patriot addicional, així com míssils de defensa aèria per als sistemes existents. Aquesta és una autèntica mostra de suport a Ucraïna en un moment crític", va afirmar ahir en un comunicat publicat a la xarxa social X (abans coneguda com Twitter). En aquell missatge, el president ucraïnès també va aprofitar per demanar a la resta de països socis "que facin el mateix".