El conflicte del Pròxim Orient

Biden condiciona el suport a Israel a la protecció «immediata» per als civils

El president dels EUA parla per telèfon amb Netanyahu dos dies després de l’atac a l’oenagé WCK 

"Si no veiem canvis de part seva haurà d’haver-n’hi de la nostra", avisa la Casa Blanca

Kirby reitera, no obstant, que el suport dels EUA a l’Estat hebreu és «invulnerable»

Biden condiciona el suport a Israel a la protecció «immediata» per als civils

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La retòrica d’advertència i crítica de Joe Biden a les accions militars del Govern de Benjamin Netanyahu a Gaza va escalar ahir un pas més i, tot i que s’ha elevat el missatge d’urgència, de moment continua sense arribar acompanyat d’un canvi en la política del president dels Estats Units cap a Israel.

En una conversa telefònica d’una mitja hora entre els dos líders mantinguda ahir, dos dies després del letal atac israelià al comboi de World Central Kitchen que va costar la vida a set treballadors de l’oenagé del xef José Andrés, Biden va dir a Netanyahu que ha "d’anunciar i implementar una sèrie de mesures específiques, concretes i mesurables per lidiar amb el mal a civils, el patiment humanitari i la seguretat dels treballadors humanitaris".

"La política dels EUA respecte a Gaza serà determinada per la nostra valoració de l’acció immediata d’Israel respecte a aquests passos", va afegir el demòcrata, segons la informació de la conversa facilitada per la Casa Blanca.

Biden, que va titllar d’"inacceptable" tant la situació humanitària general a Gaza com els atacs a treballadors d’ajuda, també va remarcar davant Netanyahu la seva opinió que "un alto el foc immediat és essencial per estabilitzar i millorar la situació humanitària i protegir a innocents civils" i li va instar que els seus negociadors "tanquin sense demora un acord".

La qüestió que ha deixat oberta la trucada és exactament què demanen els EUA i quins terminis dona a Israel, però el portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, va assegurar que esperen anuncis de Tel Aviv "en les pròximes hores i dies" respecte a "canvis en la protecció de civils, el volum d’ajuda humanitària que entra (a Gaza) i moviments cap a un alto el foc".

Kirby no va voler definir la conversa com un ultimàtum però sí que va assegurar que va ser "molt directa" i va reiterar que les reclamacions que ha fet Biden a Netanyahu són específiques i que, si no es produeixen, tindran conseqüències. "Si no veiem canvis de part seva hi haurà d’haver canvis de la nostra", va dir. "Volem veure canvis reals del costat israelià", va afegir.

Crisi humanitària

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Biden endureix la seva retòrica cap a Israel des que després dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre va obrir una campanya militar a Gaza que ha provocat ja 33.000 morts i una dramàtica crisi humanitària. En el passat ja va qüestionar els bombardejos "indiscriminats" i va titllar d’"excessiva" l’operació militar sobre la Franja, i fonts de la seva administració van explicar que està especialment "frustrat" i "personalment enfadat" per l’atac a World Central Kitchen. Però el mandatari també va mantenir el suport "infrangible" a Israel i Kirby va reiterar ahir que aquest suport és "invulnerable".

De fet, abans de la trucada d’ahir The Washington Post revelava que l’Administració de Biden va aprovar dimarts passat, dia de l’atac al comboi de WCK, una transferència a Israel de més de 1.000 bombes MK82 de 250 quilos, més de 1.000 bombes de diàmetre petit i detonadors de bombes MK80, tot amb autoritzacions que va aprovar fa anys el Congrés dels EUA.

Temes:

Gaza Govern Israel