Llimona & vinagre

Al fill del fiscal no li agraden les vacunes

Al fill del fiscal no li agraden les vacunes

per ALBERT SOLER

4
Es llegeix en minuts
Albert Soler
Albert Soler

Periodista

ver +

Ser un Kennedy no és fàcil: si no t’engeguen un tret, t’estavelles amb la teva avioneta; si no, et maten a la guerra, i si tampoc, caus al llac conduint begut i causes la mort de la teva secretària, això per no parlar de càncers i malalties psiquiàtriques. Per alguna cosa Chiquito de la Calzada va popularitzar la frase «ets més gandul que l’àngel de la guarda dels Kennedy». El pitjor de tot, no obstant, és que un Kennedy està condemnat des de naixement a posar-se en política, el cognom així ho exigeix, i això sí que és una maledicció. Robert F. Kennedy Jr. no anava a deixar en mal lloc la seva família, així que ha decidit presentar-se a les eleccions presidencials que se celebren aquest any als EUA. Ho fa a més com a independent, després que mesos enrere abandonés la contesa per ser elegit candidat del Partit Demòcrata.

Posats a seguir alguna tradició familiar, sempre és més saludable la de ficar-se en política que la de rebre un tret al cap. El pare i l’oncle de Robert, president i fiscal general respectivament, van ser assassinats als anys 60, l’últim precisament després de vèncer en les primàries del Partit Demòcrata. Tots dos són encara dues icones del partit, cosa que no ha sigut obstacle perquè Robert hagi decidit fer campanya pel seu compte. No s’ha limitat a sortir discretament per la porta dels demòcrates, sinó que ha fet un cop de porta, i ha acusat de corruptes els dos grans partits americans i el sistema en general. Ningú pot acusar-lo de no saber de què parla, ja el seu avi Joe era un expert en corrupteles i compra de vots, així va aconseguir que el seu fill John guanyés les eleccions de 1960.

Robert té els cabells i el somriure dels Kennedy, que juntament amb la mania de morir violentament, són marca de la casa. Ningú imagina un Kennedy calb, com ningú imagina tampoc un Kennedy que no mostri a tota hora unes dents blanquíssimes, tot i que sigui mentre clama contra les vacunes, a les quals considera causa de terribles efectes secundaris, com l’autisme. El nostre Kennedy té un peculiar sentit de l’humor, així que va arribar a assegurar fa uns mesos que les vacunes són pitjor que el nazisme, ja que amb aquest «almenys et podies amagar a l’àtic, com Anna Frank». Quan un Kennedy parla d’àtics els imagina no com les tristes golfes dels Frank, sinó amb terra de marbre, jacuzzi, vaixella de porcellana, servents, un parell de Pollocks a les parets i vistes a Martha’s Vineyard, així que no veu cap inconvenient a passar allà tota una guerra mundial, fins que escampi. No cregui ningú que la seva oposició amb les vacunes és només retòrica, com si fos un Miguel Bosé americà, sinó que té una ONG que es dedica específicament a promoure la no-vacunació entre els nens. Amb aquests antecedents, no ha d’estranyar que considerés que l’epidèmia de covid estava destinada a atacar determinades ètnies –negres i blancs– perquè els jueus i els xinesos són immunes al virus. Fins i tot els seus germans van sortir a recriminar-li en públic les seves paraules.

Robert F. Kennedy Jr. té poques opcions d’arribar a la presidència, per no dir nul·les, com qualsevol que es presenti a les eleccions fora del paraigua dels dos grans partits. El que sí que pot aconseguir és restar vots al candidat demòcrata, probablement Biden, i beneficiar el republicà, probablement Trump. No és estrany que desperti simpaties entre els trumpistes. Seria curiós que fos un Kennedy qui aixequés a la seva segona presidència Donald Trump, això sí que seria mantenir viva la maledicció familiar.

A més dels cabells i la dentadura, el candidat Kennedy llueix un cos musculós que no lliga gens amb els seus 70 anys. El cultiva al mateix gimnàs californià que Arnold Schwarzenegger, i com que la quota no ha de ser gens barata, el mostra a la menor ocasió, com quan es va gravar fent flexions amb el tors despullat i va assegurar que s’estava preparant per a un debat amb Biden. La veritat és que si un paga –és un suposar– 500 dòlars mensuals per fer pesos al costat de Terminator, té ganes de lluir els resultats a tota hora, tot i que sigui posant com a excusa el pobre Biden, que no sap ni qui és Schwarzenegger, ni què és un gimnàs, ni on cau Califòrnia. Schwarzenegger, per cert, va estar casat amb Maria Shriver, també una Kennedy i cosina de Robert Jr., o sigui que tot queda a casa.

Els sopars de Nadal dels Kennedy, a més de multitudinaris –un altre costum ancestral de la família és procrear molt– són molt distrets: entre divorcis, accidents i assassinats, mai sap un quants parents faltaran des de l’any anterior. Ni tampoc quantes noves incorporacions li seran presentades. L’any que va aparèixer per allà l’Arnold va haver de ser inoblidable.

Notícies relacionades

Robert F. Kennedy Jr.

CANDIDAT INDEPENDENT A LA PRESIDÈNCIA DELS EUA