Contra Milei

Buenos Aires surt al carrer 48 anys després de la dictadura militar

Buenos Aires surt al carrer 48 anys després de la dictadura militar

NATACHA PISARENKO / AP

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Com als nazis, els passarà, on vagin els anirem a buscar". Una marea humana va envoltar ahir amb aquest cant la Plaza de Mayo, davant la seu de l’Executiu, per tal de repudiar els 48 anys del cop militar que va provocar una ruptura històrica a l’Argentina. La naturalesa d’aquesta tragèdia és per primera vegada posada en dubte en quatre dècades de vigència de les institucions democràtiques per un Govern d’ultradreta, i per això la multitud reunida en aquesta manifestació va ser superior a uns altres 24 de març. Sobretot en un moment en què s’està intentant atorgar beneficis als exrepressors de la dictadura militar i davant les reiterades expressions del president Javier Milei que van banalitzar la quantitat de persones desaparegudes entre 1976 i 1983.

"Davant aquest Govern que reivindica el terrorisme d’Estat, continuem reclamant una llei contra el negacionisme", va demanar ahir Estela de Carlotto, presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo. "Exigim la preservació dels llocs i espais de la memòria", va reclamar el Premi Nobel de la Pau 1980, Adolfo Pérez Esquivel, en moments en què el Govern ha tret gairebé tot el pressupost a aquests espais.

Notícies relacionades

"Pla despietat"

Al seu torn, Pérez Esquivel va connectar les angoixes del present amb els problemes irresolts del passat. "Milei executa de manera brutal el més despietat pla d’ajust en 40 anys. És la reedició de la misèria planificada", va dir en al·lusió al ministre d’Economia de la dictadura. "Pretenen desmuntar el sistema laboral, la seguretat social i les pensions amb les pitjors receptes del neoliberalisme. Han interromput l’enviament d’aliments als menjadors populars. L’únic que genera aquest pla és guanys extraordinaris per a una minoria. Als barris populars es viu en emergència humanitària sense precedents. Amb odi, repressió i revengisme no es construeix una societat més fraterna", va afegir.