Rússia i la Xina veten la resolució dels EUA per a un alto el foc a Gaza

El Consell de Seguretat de l’ONU vota avui una altra petició de treva pel Ramadà també sense perspectives d’aprovar-se

Rússia i la Xina veten la resolució dels EUA per a un alto el foc a Gaza

IDOYA NOAIN

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Mentre la guerra i la crisi humanitària a Gaza continuen, amb més de 32.000 morts i una població al caire de la fam, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha tornat a quedar atrapat en les seves divisions polítiques i mostrar-se incapaç de tirar endavant una resolució que advocava per l’alto el foc. Rússia i la Xina, dos dels cinc membres amb dret a veto, van votar ahir contra una resolució presentada per part dels Estats Units que qualificava d’"imperatiu" aquest alto el foc i el vinculava a l’alliberament de tots els ostatges que Hamàs va prendre en l’atac a Israel el 7 d’octubre. El text, que per aquests vetos va fracassar, va obtenir 11 vots a favor, tres en contra (amb Algèria sumant-se a Rússia i la Xina) i una abstenció (Guyana).

Abans de la votació, Vassili Nebénzia, l’ambaixador rus, havia avançat en una intervenció davant el Consell el seu rebuig del text nord-americà. Ho va justificar assegurant que "en realitat el text no demana un alto el foc". Apuntava amb això a una redacció que no utilitza termes habituals en resolucions (com "apressar a" o "demanar") i havia optat per aquesta formula inusual de "considera imperatiu". És "un exercici retòric", "polititzat" i "un espectacle hipòcrita", va dir el representant de Moscou, que va acusar també la proposta de Washington de donar "llum verda a Israel perquè munti una operació militar a Rafah".

"Intencions cíniques"

Notícies relacionades

Per la seva banda, Linda Thomas-Greenfield, l’ambaixadora nord-americana, va denunciar després de la votació el veto de la Xina i Rússia, atribuint-los "intencions profundament cíniques". Va acusar Rússia de "posar la política sobre el progrés" i un missatge similar va llançar contra Pequín: "La Xina simplement no volia votar per una resolució preparada pels EUA perquè prefereix veure’ns fracassar que veure aquest consell tenir èxit".

L’enfrontament entre blocs torna a mostrar el fracàs del Consell de Seguretat i posar en qüestió que pugui resultar operatiu per avançar cap al cessament d’hostilitats. Tot i que des del 7 d’octubre s’han aprovat dues resolucions sobre ajuda humanitària i protecció de civils, el poder de veto dels cinc membres permanents s’està mostrant una barrera infranquejable. I això ha creat també negres perspectives per a una altra resolució que han presentat set membres no permanents, i que es vota avui al matí (15.00 hores a Espanya).

Temes:

Gaza Israel